Mainos

Herra Tossavaisen kuvan käyttö kuolinilmoituksessa kiellettiin

Ruotsissa on noussut kohu kirjailija Astrid Lindgrenin tuotannon oikeudet omistavan yrityksen päätöksestä kieltää Herra Tossavaisen kuvan käyttö lapsen kuolinilmoituksessa.

Lindgrenin tuotannon oikeuksia valvova Saltkråkan AB kielsi Peppi Pitkätossun apinan Herra Tossavaisen kuvan käytön äkillisesti kuolleen kolmivuotiaan pojan kuolinilmoituksessa, koska yrityksen mukaan Lindgrenin tuotantoa ei saa liittää muihin kuin iloisiin asioihin.

Kuvan käyttölupaa kuolinilmoituksessa olivat pyytäneet pojan vanhemmat.

Asia tuli julkisuuteen tällä viikolla, kun kuolleen pojan kummitäti Anna Cavallin ihmetteli päätöstä Aftonbladetin mielipidesivuilla. Cavallinin mukaan kuolleen pojan vanhemmat olisivat halunneet laittaa Herra Tossavaisen kuvan kuolinilmoitukseen, koska Peppi Pitkätossu ja Herra Tossavainen olivat "parasta, mitä poika tiesi".

– Miten iloisia tarinoita ovat Veljeni Leijonamieli, Mio, poikani Mio, Marikki tai Peppi Pitkätossu? Jos tarinoista poistaisi kaiken surumielisen, ei näistä rakastetuista kertomuksista jäisi paljoa jäljelle, Cavallin ihmetteli kirjoituksessaan.

Kielteisen päätöksen antanut Lindgrenin lapsenlapsi Malin Billing sanoo Aftonbladetin haastattelussa, että hänen päätöksensä julkaisukiellosta oli Lindgrenin toiveiden mukainen. Billingen mukaan Lindgren sekä hahmojen kuvittaja Vang Nyman ovat halunneet hahmoja käytettävän vain tarinoiden yhteydessä.

Cavallin pitää kummallisena sitä, että hahmoilla kuitenkin myydään erilaisia tuotteita, kuten astioita ja vaatteita.

Pojan kuolinilmoitukseen painettiin lopulta kuva pienestä auringosta.

Kohusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.