Herpesdiagnoosi sai naisen itsemurhan partaalle – yksi asia helpotti: ”Siinä ei ole mitään anteeksipyydettävää”

Genitaaliherpeksen saanut yhdysvaltalaisnainen vaipui diagnoosinsa kuultuaan epätoivoon. Pohjalta kuitenkin noustiin vertaistuen avulla, kertoo The Washington Post.

Neljä vuotta sitten 28-vuotias Heather Haskins sai kuulla, että hänellä oli genitaaliherpes, Herpes simplex 2. Saman tartunnan on saanut noin 20 prosenttia suomalaisista, joskin vain pieni osa heistä oireilee, kertoo Terveyskirjasto.

Myöskään Heatherin herpes ei ollut koskaan puhjennut. Mutta jo pelkkä ajatus virustartunnasta herätti eronneessa naisessa pelon. Olisiko parantumaton sukupuolitauti potentiaalisille kumppaneille ehdoton ei?

Heather vaipui syvään masennukseen ja harkitsi jopa itsemurhaa.

Vertaistuki toi avun

Pahaa oloa lisäsi vähäinen keskustelu sukupuolitaudista. Heather ei tuntenut ketään, joka kärsisi sukupuoliherpeksestä. Ihmisillä on tapana vaieta arasta aiheesta. Vertaistuki kuitenkin lopulta helpotti naisen oloa.

Heather päätti nimittäin aloittaa vertaistukiryhmän herpeksestä kärsiville. Vertaistukeen liittyy tapaamisia ja keskusteluja, joissa puidaan sukupuolitaudin aiheuttamaa epävarmuutta deittailumaailmassa.

– Yritäpä tapailla ihmisiä, kun sinulla on sukupuolitauti, josta et pääse eron. Olen tavannut naisia, jotka eivät ole maanneet kenenkään kanssa kymmeneen vuoteen, vaikka heillä ei ole rakkuloita, Heather sanoo.

Heather ei ole ainut, joka puhuu avoimesti sukupuolitaudistaan. Yhä useampi nuori aikuinen avautuu epämiellyttävistä kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa – oli kyse sitten seksuaalisesta häirinnästä, abortista tai sukupuolitaudista.

Heather alkoi seurata sosiaalisessa mediassa seksipositiivisia tilejä, joissa naiset kertoivat avoimesti, millaista on elää sukupuolitaudin kanssa.

Diagnoosi voi ajaa epätoivoon

Vapautuneiden seksitapojen vuoksi Herpes simplex 2 ei ole enää ainut genitaalialueella tautia aiheuttava virus. Nykyään jopa kolmannes sukuelinherpestartunnoista on Herpes simplex 1:n aiheuttamia. Suun alueen herpesinfektio voi tarttua kumppanin genitaaleihin suuseksin välityksellä – nappaa tästä ohje, jolla teet kondomista suuseksisuojan.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Aina ihminen ei tiedä kantavansa virusta, sillä oireita ei ilmene. Tyypillisiä herpesoireita ovat kirvely ja kutina, jonka jälkeen ilmestyvät rakkulat. Mutta vaikka oireita ei ole, herpes voi tarttua seksikumppaniin. Herpekseen ei ole parannuskeinoa, eivätkä kondomit aina suojaa tartunnalta.

Kenties juuri tämän vuoksi herpes on vaietumpi sukupuolitauti kuin muut. Negatiivinen leima on voimakas.

– Kun annan herpesdiagnoosin, moni ottaa sen yhtä epätoivoisesti kuin HIV-diagnoosin, sanoo lääketieteen professori Peter LeoneWashington Postille.

Leone arvioi syyn liittyvän herpeksestä liikkuviin harhaluuloihin.

Anteeksipyytely on turhaa

Heather Haskins neuvoo vertaistukiryhmässään ihmisiä puhumaan diagnoosistaan avoimesti seksipartnereilleen. Ennen keskustelua omat ajatukset kannattaa laittaa järjestykseen ja varautua kertomaan, miten yleinen virus on ja miten siltä voi suojautua.

Tärkeintä Heatherista kuitenkin on, että ihmiset eivät olisi pahoillaan sukupuolitaudistaan.

– Siinä ei ole mitään anteeksipyydettävää. Jos ilmaiset, ettei se ole iso juttu, ihmiset eivät pidä sitä isona juttuna.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja