Mainos

Teinityttö kertoo, millaista on elää HIV-positiivisena: ”Miksi minun pitää pitää tämä salaisuutena?”

Ashley sai seitsenvuotiaana tietää olevansa HIV-positiivinen. Hän puhuu avoimesti HIVistään ja haluaa kumota tilaansa liittyviä myyttejä.

Kanadalainen Ashley Rose Murphy, 18, sai seitsenvuotiaana tietää olevansa HIV-positiivinen. Self-lehdessä nainen kertoo, millaista on elää HIV-positiivisena. Hän sai tartunnan biologiselta äidiltään.

– Kun vanhempani kertoivat minulle, he istuttivat minut alas ja sanoivat ”Ashley, syy sille, miksi otat kaikkia näitä lääkkeitä ja käyt lääkäreillä, on, koska sinulla on virus, jonka nimi on HIV”. Silloin en ymmärtänyt lainkaan, mistä on kyse, olin toisella luokalla, Murphy muistelee.

Hän ei tilanteesta huolestunut, vaan tiedusteli, mitä perhe söisi illalliseksi. Vanhemmat kuitenkin totesivat, ettei viruksesta saisi kertoa kellekään.

– Kysyin, että ”Miksi minun pitää pitää tämä salaisuutena? En tehnyt mitään väärää”, Murphy muistaa.

Murphy puhuu avoimesti HIVistään ja haluaa kumota tilaansa liittyviä myyttejä. Hän uskoo, että pelko HI-virusta kohtaan johtuu tietämättömyydestä. Murphy uskalsi puhua tilastaan jo lapsena ollessaan lasten HIV-tukiryhmässä.

– Muut lapset eivät puhuneet, jos paikalla oli mediaa, mutta minä en oikeastaan välittänyt. Olen aina rakastanut esiintymistä ja laulamista, joten ihmisten edessä oleminen ei pelota minua lainkaan.

"Tuo on syrjintää"

Yläasteikäisenä Murphy puhui HI-viruksesta 16 500 henkilölle Kanadassa.  Hän on ollut tilastaan avoin myös ystävilleen.

– Sanon heille, että ”Haluan kertoa jotakin sinulle, olen HIV-positiivinen, synnyin viruksen kanssa, jos sinulla on mitään kysyttävää, kerro minulle”. Kaikki olivat hyvin positiivisia, Murphy kuvaa.

Hän ei kerro tilastaan satunnaisesti kaupan kassalle tai muille uusille tuttaville. Murphy kuitenkin puhuu HIVistä avoimesti erilaisissa tilaisuuksissa, ja kertoo siitä myös sosiaalisen median profiileissaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Ei se oikeastaan ole salaisuus.

Hän kiittää rohkeudestaan vanhempiaan, jotka ovat kasvattaneet perheen 10 lasta olemaan rohkeasti omia itsejään.

Kaikesta huolimatta Murphya on myös syrjitty: eräs tyttö ei halunnut olla yökylässä hänen kanssaan, eikä eräs opettaja antanut Murphyn jakaa kitaraa muiden oppilaiden kanssa musiikkitunnilla, koska luuli, että virus leviäisi siten.  Puhuessaan tilastaan lapsille hän sai kerran aikuiselta pyynnön, ette käyttäisi lainkaan sanaa ”HIV”.

– Se todella satutti, mikä oli hullua, tuo on syrjintää.

Suurin osa ihmisistä ottaa Murphyn kuitenkin hyvin vastaan. Hänen viruksensa pysyy kurissa lääkityksellä. Hän kuitenkin sairastuu muita useammin, koska virus heikentää hänen immuunijärjestelmäänsä.

 

Lähde: Self.com

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.