Herkuttele tomaateilla - katso maukkaat reseptit

Tomaatti on oiva keino värittää, mehevöittää ja maustaa erilaisia ruokia. Tomaattiviikon kunniaksi kannattaa kokeilla helppoja ja herkullisia reseptejä.

Yleensä salaattikulhoon tai leivän päälle sujautettava tomaatti sopii loistavasti melkein mihin tahansa ruokaan. Sellaisenaankin maistuvaa kasvista voi niin paistaa, keittää kuin grillatakin.

Tomaatin maukkaisiin aromeihin sopivat loistavasti muun muassa erilaiset tuoreyrtit ja mustapippuri. Kokeile vaikkapa tomaatti-basilikamunakasta, tomaattiröstejä tai valmista kasvisten kyytipojaksi maukas tomaattidippi. Katso herkulliset reseptit!

Tomaatti-mozzarellasalaatti

(4 annosta)
4 (n. 400 g) Pirkka tomaattia
1 pkt (220 g) Pirkka Parhaat mozzarella di buffala -juustoa
tuoretta basilikaa
n. 20 Pirkka Parhaat valkosipuli-persiljacrostinia
2 rkl Pirkka Parhaat ekstra neitsytoliiviöljyä, Italia
ripaus Pirkka Parhaat sormisuolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Lohko tomaatit. Revi mozzarella. Asettele vadille tomaatit, mozzarella ja basilikanlehtiä sekä vadin reunoille crostineja. Valuta salaatille öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tomaatti-basilikamunakas

(3 annosta)
4 Pirkka Parhaat Luomu kananmunaa
4 rkl vettä
n. 1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
100 g Pirkka kirsikkatomaatteja
1 dl emmentaljuustoraastetta
1 ruukku basilikaa

Paistamiseen:
voita tai margariinia

Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon vesi, suola ja mustapippuri.

Kuumenna nokare rasvaa paistinpannussa ja kaada munakasseos pannuun. Vedä puulastalla pohjaa pitkin reunoilta keskelle.

Levitä puoliksi hyytyneen, kostean munakkaan pinnalle halkaistut kirsikkatomaatit ja emmentaljuustoraaste. Ripottele pinnalle runsaasti tuoreita basilikan lehtiä. Anna vielä hyytyä hetken aikaa kannen alla ja kumoa munakas tarjolle.

Feta-tomaatit

4-5 pihvitomaattia tai isoa tavallista tomaattia
100 g salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
muutama oksa tuoretta basilikaa
n. 15 kalamataoliivia

Kastike
2 rkl öljymarinadia
2 rkl sitruunanmehua
1-2 tl sokeria
1/2 tl viherpippuria

Leikkaa tomaateista kannet ja koverra tomaattien sisusta pois lusikalla. (Ylimääräisen tomaattimurskan voit pakastaa ja käyttää pastakastikkeissa tai pastaruoissa säilykkeen tavoin.)

Murenna kulhoon valutettu salaattijuusto ja silppua tomaattien kannet mukaan. Hienonna basilika, poista oliiveista kivet ja hienonna oliivit. Sekoita ne juustoseoksen joukkoon.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada seos täytteeseen. Täytä tomaatit juustoseoksella, anna maustua kylmässä ja tarjoa liharuokien lisäkkeenä.

Maukas tomaattikeitto

(4 annosta)
2 valkosipulinkynttä
2 dl Pirkka sipulikuutioita (pakaste)
1-2 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka paseerattua tomaattia
3-4 dl vettä
1 ps (250 g) Pirkka keittovihanneksia (pakaste)
1 kasvisliemikuutio
ripaus pippurisekoitusta
2 tl basilikaa
1 dl kermaa tai
2 rkl smetanaa

Pinnalle:
persiljaa

Hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä kattilassa. Kaada paseerattu tomaatti ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää jäiset keittovihannekset.

Murenna joukkoon kasvisliemikuutio ja lisää pippurisekoitus. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Mausta lopuksi basilikalla ja lisää kerma tai smetana. Kuumenna keitto, mutta älä enää keitä. Tarjoa esimerkiksi lämpimien voileipien kanssa.

Tomaattidippi

3 (noin 300 g) tomaattia
1 viipale Pirkka-paahtoleipää
1/2 dl basilikan lehtiä
mustapippurirouhetta
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Kiehauta vesi kattilassa. Tee tomaattien kuoreen ristiviilto ja kalttaa tomaatit, eli pane tomaatit kiehuvaan veteen hetkeksi. Kuori tomaatit ja poista siemenet. Leikkaa leivästä reunat ja paloittele leipäviipale.

Soseuta tomaatit sauvasekoittimella leivän sekä tuoreen basilikan kanssa, kunnes seos on tasainen. Mausta mustapippurilla, suolalla ja sokerilla. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Kinkku-tomaatti-rucolapizza

(Pellillinen, 8 palaa)
2 dl vettä
2 tl Pirkka kuivahiivaa
n. 4 1/2 dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Täyte
n. 200 g Pirkka saunapalvikinkkua
3 (n. 300 g) tomaattia
1/2 tlk (à 390 g) Pirkka tomaatti-oliivipastakastiketta
1 ps (150 g) pizzajuustoraastetta (Valio)
2 tl oreganoa

Pinnalle
1 ruukku Pirkka rucolaa
3/4 dl Pirkka salaattisiemensekoitusta, paahdettuna

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita kuivahiiva-jauhoseos ja suola veteen. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamiseen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Painele tai kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi.

Suikaloi kinkku ja viipaloi tomaatit. Levitä pohjalle pastakastike ja puolet juustoraasteesta. Levitä kinkkusuikaleet ja tomaattiviipaleet tasaisesti pizzan päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista pizzaa 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pizza on saanut väriä. Mausta oreganolla. Levitä pizzan päälle revityt rucolanlehdet ja paahdetut siemenet.

Tomaattiröstit ja paistettua broileria

(4 annosta)
2 rs (à 600 g) Pirkka broilerin pintamaustattuja koipipaloja
1 ps (450 g) Pirkka Luomu -röstiperunoita (pakaste)
2 pihvitomaattia
2 rkl Pirkka parmesaanijuustoa raastettuna
tuoretta basilikaa

Kypsennä broilerit ja röstit pakkausohjeen mukaan uunissa. Viipaloi tomaatit ja peitä kypsät röstit tomaattiviipaleilla. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Kuumenna 200 asteessa vielä 3-5 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.

Tomaattinen lihapata

(6 annosta)
1 rs (800 g) Pirkka karjalanpaistilihaa
1 (n. 100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tlk (500 g) Pirkka tomaattimurskaa
1 1/2 dl vettä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
1/2 tl mustapippuria
1 pkt (300 g) Pirkka krakovanmakkaraa

Pinnalle:
tuoretta basilikaa

Nosta karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin 1 tunti ennen valmistusta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

Ruskista lihat useassa erässä pannulla ja siirrä pataan. Kuullota sipulia ja valkosipulia pari minuuttia öljyssä. Lisää sipuliseos, tomaattimurska, vesi, punaviinietikka ja mausteet pataan.

Kypsennä pataa kannen alla 175 asteessa ensin noin 1 1/2 tuntia. Viipaloi makkarat, lisää ne pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1/2 tuntia. Ripottele pinnalle hienonnettua basilikaa. Tarjoa pastan tai perunoiden kanssa.

MTV3

Kuvat: Ruokakesko Oy

Lue myös:

    Uusimmat