Heräätkö aamuvirkkuna vai meneekö myöhään? Tutkimus: Yökukkujilla todennäköisemmin mielenterveysongelmia

Tuore tutkimus kertoo, että aamulla myöhään nukkuvat näyttäisivät sairastuvan aamuvirkkuja todennäköisemmin mielenterveysongelmiin.
Exeterin yliopiston ja Massachusettsin sairaalan tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin ihmisen ”sisäiseen kelloon” eli sirkadiaaniseen vuorokausirytmiin liittyviä geenejä. Tutkijat havaitsivat, että aikaisin heräämisen ja paremman henkisen jaksamisen välillä oli yhteys. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa The Guardian.
Tutkimuksessa hyödynnettiin 250 000 ihmisten geeniperimätietoja. Kaikilta osallistujilta kysyttiin, mielsivätkö he itsensä niin sanotusti aamu- vai iltaihmisiksi. Tutkijat analysoivat heidän geeniperimäänsä ja saivat selville, että joillain ihmisillä oli tiettyjä samoja geenejä, jotka näyttivät vaikuttavan heidän nukkumistottumuksiinsa.
Ihmisen perimä suurennuslasin alla
Aiemmin luultiin, että ihmisen geeniperimässä näyttäisi olevan 24 aluetta, jotka vaikuttavat siihen, onko joku aamuvirkku vai ei. Tämän tutkimuksen perusteella näitä alueita näyttäisikin olevan 351.
Tutkijat varmensivat tulokset tutkimalla 85 760 ihmisen tietoja. Tiedot kerättiin aktiivisuusrannekkeiden avulla. Tutkijat saivat selville, että tutkimuksessa havaitut geneettiset variantit saattoivat muuttaa henkilön luonnollista heräämisaikaa jopa 25 minuutilla.
Tutkijat havaitsivat, että tietyt geneettiset alueet vaikuttavat ihmisen nukkumaanmeno- ja heräämisaikaan. Unen laatuun tai kestoon niillä ei näyttäisi olevan vaikutusta.
Tutkijat tunnistivat tutkimuksessa erilaisia geneettisiä alueita. Niiden mukana he löysivät kehon sisäiselle kellolle tärkeitä geenialueita. He havaitsivat aivoista ja silmän verkkokalvolta löytyviä geenejä.
Tutkimuksen mukaan kehon sisäinen sykli on hieman pidempi kuin 24 tunnin vuorokausisykli. Yhteys silmän verkkokalvoon saattaa selittää, miten aivot havaitsevat valoa ”nollatakseen” kehon sisäisen kellon joka päivä ja siten mukauttavat sen 24 tunnin vuorokausijärjestelmään.
Yökukkujalla suurempi mielenterveysongelmien riski
Tutkimuksen tekoon osallistuneen professori Mike Woodenin mukaan tarkastelussa oli niin suuri määrä ihmisiä, että heillä on vahvoja todisteita siitä, että yökukkujilla on suurempi riski sairastua mielenterveysongelmiin, kuten skitsofreniaan. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan, jotta tätä yhteyttä ymmärretään kunnolla.
Kehon sisäisen kelloon vaikuttavat geenien lisäksi myös elämäntavat, altistuminen keinotekoiselle valolle, työ ja harrastukset. Se vaikuttaa suuren määrään erilaisia molekulaarisia prosesseja, kuten hormonitasoihin ja kehon lämpötilaan, kuten myös heräämis- ja nukahtamisaikaan.
Tutkimus esiteltiin Nature Communications -julkaisussa.
Lähteet: Theguardian.com, Nzherald.co.nz, Independent.ie
Uusimmat
-
15:46
Sairaalakierteessä olevan lähes satavuotiaan prinssi Philipin tilanne synkkenee – siirrettiin jälleen ambulanssilla toiseen sairaalaan
-
15:31
MTV seuraa koronan etenemistä: 70–74 vuotiaiden rokotukset alkavat pian Helsingissä – ensimmäisen rokotteen saanut yli 448 000 ihmistä
-
15:25
Aleksandr Ovetshkin selvisi törkytempustaan vähällä
-
15:24
Kaoottinen perjantai Myanmarissa: Yksi ammuttiin mielenosoituksissa – ympäri maata laajoja sähkökatkoja
-
15:24
Kissanpentu katosi 15 vuotta sitten – helmikuussa Charles sai yllättävän puhelun: "Ajattelin, että tässä on käynyt virhe"
-
15:09
Presidentti Niinistö kommentoi Sputnik-rokotetta MTV Uutisille: "On syytä tutkia kaikki mahdollisuudet"
-
15:05
Tätä et nähnyt tv:ssä! Putouksessa ankaraa kuittailua Temppareille: "Tervetuloa Kurosen grilliin, siat"
-
15:01
Koronavuosi laski nuorten aikuisten palkkatuloja jopa 20 kertaa keskiarvoa enemmän – "Jos talous lähtee kesän jälkeen voimakkaaseen kasvuun, tilanne helpottuu"
-
14:53
Video teinipojan epäillystä pahoinpitelystä Kauhavalla leviää verkossa – poliisi tutkii tapausta
-
14:46
Saksa luopuu ydinvoimasta: Maksaa ydinvoimayhtiöille miljardikorvaukset
-
14:26
Iso varastorakennus palaa ilmiliekeissä Pyhtäällä
-
14:24
Kommentti: Sputnik V -rokotteen sivuvaikutuksena voi esiintyä ulkopoliittista kirvelyä ja diplomaattisten haavojen tulehdusta
-
14:19
MM-viestin juhlinnoissa ylilyönti? Ruotsissa nousi kohu
-
14:18
Häiriö pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä – A-junia perutaan
-
14:09
Onko yhdysvaltalaisten suosittelemasta kahdesta päällekkäisestä maskista hyötyä? Simulaatio paljastaa totuuden
-
13:59
Kiinan linjaukset eivät lupaa hyvää kasvihuonekaasujen päästöjen vähenemiselle – tavoitteena hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä
-
13:56
Sadat suomalaiset romuttivat useita autojaan muhkean palkkion toivossa, mutta rahaa saakin vain yhdestä: "Tulemme tekemään kaikkemme, että..."
-
13:54
THL: Suomessa 704 uutta koronatartuntaa, uusia koronakuolemia kolme
-
13:46
Koronatoimet kovenevat – hallitus esittää valmiuslain pykälien käyttöönottoa
-
13:38
Tavoitteeseen päästiin: Hirvikanta pienentyi noin kymmenyksen edellisvuoteen verrattuna
-
Lataa lisää