Viisi asiaa paljastaa terveen sydäntautiriskit

Sydän- ja verisuonitautien riskiarvioinnissa ei välttämättä tarvitse aina käyttää verikokeita. Tuoreen espanjalaistutkimuksen perusteella samaan tulokseen pääsisi usein kartoittamalla potilaalta viisi elintapatekijää.

Espanjalaisten tulokset perustuvat neljän tuhannen 40–54-vuotiaan tutkimukseen. Osana tutkimusta kartoitettiin osallistujien elintavat ja sydänriskitekijät. Lisäksi heidän valtimonsa kuvattiin lievän ateroskleroosin eli valtimotaudin varalta.

Tutkijoiden tavoite oli selvittää, miten hyvin kaksi sydänriskien arviointiin käytettyä menetelmää ennustaisivat sen, keillä potilailla oli lievää ateroskleroosia valtimoissaan. Kummassakin menetelmässä selvitetään potilaan verenpaine, fyysinen aktiivisuus, ylipaino, ravitsemus ja tupakointi. Kattavammassa mitataan lisäksi potilaan veren kolesteroli- ja glukoosipitoisuudet.

Kun menetelmiä verrattiin toisiinsa, kummatkin keinot ennustivat yhtä tarkasti potilaiden valtimoiden ateroskleroosia ja sen levinneisyyttä. Tässä potilasjoukossa ne olivat siis yhtä hyviä menetelmiä.

Tutkijat pitävät havaintoja osoituksena siitä, että terveiden keski-ikäisten sydänriskien arvioiminen onnistuu tarvittaessa myös ilman verikokeita esimerkiksi silloin, kun verikokeita ei voida ottaa tai terveydenhuollon resurssit ovat vähäiset.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja