Helsinkiläinen Jarkko perusti ravintolablogin ja asetti itselleen yhden tavoitteen: Testaa Helsingin kaikki wieninleikkeet – näistä asioista tunnistaa taidolla tehdyn perinneannoksen

3:26
Mistä tunnistaa hyvän wieninleikkeen? Katso Jarkon haastattelu yläpuolelta löytyvältä videolta.

Kun helsinkiläinen Jarkko Koskinen päätti perustaa Helsingin ravintolat -ruokablogin vuonna 2017, halusi hän asettaa itselleen yhden tavoitteen: kokeilla ja arvostella Helsingin jokainen wieninleike.

Mutta miksi juuri wieninleike?

Koskinen kertoo idean syntyneen hetken mielijohteesta ja, että esimerkiksi jokaisen pizzan ja hampurilaisen testaaminen Helsingissä olisi ollut yksinkertaisesti loputon suo.

– Ajattelin että wieninleike voisi olla näille erittäin hyvä vaihtoehto. Aluksi ajattelin, että niitä varmaan löytyisi vain parikymmentä kappaletta Helsingistä, mutta nyt on jo 50 testattu ja lisää löytyy koko ajan, Koskinen kertoo.

Tarkat kriteerit arvosteluissa

Koskinen antaa blogissaan ravintola-annoksille tähtiä yhdestä viiteen. Arvosteluissaan hän mittaa muun muassa annoksen makua, kokoa, koostumusta, laatua ja tekotapaa.

Koskinen kertoo, että hänelle henkilökohtaisesti ei ole kovinkaan suurta merkitystä, onko liha esimerkiksi vasikkaa tai possua.

– Maku tulee hyvin suurilta osin leivityksen rakenteesta ja mausteista. Lisukkeilla ei ole niinkään hirvittävästi väliä. Se on ihan sama onko se perunamuusia, ranskalaisia vai jotain vastaavaa.

Huonoimmissa tapauksissa tarjoillaan valmisleike suoraan lihanjalostamosta

Koskinen jakaa wieninleikkeet kahteen isompaan kategoriaan: perinteisiin wieninleikkeisiin ja suomalaiskansalliseen tapaan tehdä wieninleike.

– Suomalaiskansallinen tapa eroaa perinteisestä wieninleikkeestä siten, että se tehdään yleensä possuun ja lisukkeilla ei ole niinkään hirvittävästi väliä. Se on ihan sama, onko se perunamuusia vai ranskalaiset tai muuta vastaavaa. Huonoimmissa tapauksissa se on valmisleike, eli se tulee suoraan lihanjalostamosta.

Koskisen mukaan täydellistä reseptiä wieninleikkeeseen ei yksinkertaisesti ole olemassa.

– Totta kai on olemassa perinteinen tapa tehdä wieninleike. Mutta kun kyse on kuitenkin makuasioista, niin minulle wieninleikkeessä ratkaisee kaikkein eniten rakenne ja maku. 

MTV Uutiset kävi testaamassa Koskisen kanssa Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan Ukko-Munkin wieninleikkeen. Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, minkälaisen arvosanan ruokabloggaaja antoi ravintolan leikkeelle!

Tutustun Jarkko Koskisen blogiin täältä.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja