Mainos

Helsinki myöntyväinen ydinvoimalahankkeelle

Helsingin Energia valtuutettiin tänään varaamaan teho-osuuksia uudesta ydinvoimalasta. Kaupunginhallitus päätti asiasta äänestyksen jälkeen.

Helsingin kaupunginhallitus suhtautuu suopeasti viidennen ydinvoimalan rakentamiseen. Kaupunginhallitus päätti maanantaina äänin 11-4, että Helsingin Energia voi ilmoittaa Teollisuuden Voima Oy:lle (TVO) varaavansa teho-osuuksia tulevasta ydinvoimalasta. Vastaan äänestivät vihreiden edustajat.

Helsingin Energia on kaupungin omistama liikelaitos, joten se tarvitsee luvan "vakavan, ei-sitovan" ilmoituksen tekemiseen.

Kaupunginhallitus jätti asian viikko sitten pöydälle, mutta nyt myönteinen päätös siis tehtiin äänin 11-4. Ydinvoimahanketta vastustivat neljä vihreiden edustajaa. Puolesta äänestivät kolme sosiaalidemokraattien ja viisi kokoomuksen edustajaa sekä yksi RKP:n, kristillisten ja vasemmistoliiton edustaja.

Vasemmistoliiton Jukka Lindemanin äänestysselvityksen mukaan hän äänesti kaupunginhallituksessa asian puolesta. Samalla hän totesi, ettei hänen kannanottonsa ole vasemmistoliiton valtuustoryhmän lopullinen kanta ydinvoimalahankkeeseen. -Ryhmämme on käsitellyt asiaa kokouksessaan 10. syyskuuta. Ryhmässämme on ydinvoiman vastustajia ja kannattajia. Enemmistö on ydinvoimaa vastaan, Lindeman sanoo julkisuuteen toimittamassaan selvityksessä.

Lindeman kertoo itse äänestäneensä teho-osuuksien varaamisen puolesta, koska lisähankinta on hänen mielestään taloudellisesti perusteltua.

Sitova ilmoitus viimeistään marraskuussa
Helsingin kaupungin tekninen lautakunta on puoltanut ydinvoimahanketta, koska laskelmien perusteella teho-osuuksien hankinnalle on taloudelliset perusteet. Esitys sitovasta osallistumisesta hankkeeseen tuodaan kaupunginvaltuuston päätettäväksi myöhemmin syksyn aikana, kun lisäselvitykset ovat valmistuneet. TVO on pyytänyt sitovaa ilmoitusta viimeistään 14. marraskuuta.

Vantaan kaupunginhallitus antoi samanlaisen luvan Vantaan Energialle jo viime torstaina. Vantaan Energiasta 60 prosenttia on Vantaan kaupungilla ja loput Helsingillä. Helsingin Energia omistaa myös viidennen ydinvoimalan rakentajasta TVO:sta vajaan kymmenyksen eri yhtiöiden kautta; suurin omistusosuus tulee tytäryhtiö Oy Mankala Ab:n kautta.

TVO on suunnitellut tekevänsä investointipäätöksen viidennen ydinvoimalan rakentamisesta vielä tämän vuoden aikana. Tuotantokäytössä uuden ydinvoimalan uskotaan olevan vuoden 2009 aikana.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.