Mainos

Helsinki lykkää työntekijöiden huumetestauspäätöstä

Helsingin kaupunki ei ainakaan toistaiseksi aloita kaikkien uusien työntekijöiden järjestelmällistä huumetestausta. Kaupunginhallitus päätti tänään palauttaa työterveyskeskuksen ehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi. Päätös syntyi äänin 10-5.

Huume

Kokoomuksen viisi edustajaa olivat sitä mieltä, että järjestelmälliset huumetestit olisi pitänyt ottaa käyttöön. Kaupunginhallituksen enemmistö oli sillä kannalla, että on viisainta odottaa, kunnes uusi yksityisyyden suojaa työelämässä koskeva laki on astunut voimaan. Eduskunnan on määrä päättää syysistuntokaudella laista, johon on tulossa määräyksiä työpaikoilla tehtävistä huume-, geeni- ja muista testeistä.

-Esityksessä oli muutenkin tarkennusta vaativia puutteita. Lisäksi syksyllä ollaan päättämässä kaupungin koko huumestrategiasta, ja nämä kaksi asiaa voisi hyvin synkronoida yhteen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rakel Hiltunen sanoi. Hiltusen mielestä Helsingin ei pidä kiirehtiä huumetestien kanssa ennen kuin aiheeseen liittyvät oikeudelliset pulmat on ratkaistu. Hän muistuttaa, että pääkaupunki on Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa on noin 40 000 työntekijää.

Helsingin työterveyskeskus oli ehdottanut, että kaikille uusille kaupungin työntekijöille tehtäisiin huumetestit ensi vuoden alusta lähtien. Toistaiseksi Helsinki jatkaa nykyistä käytäntöään, jonka mukaan työntekijöitä testataan vain harkinnanvaraisesti ja testeihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Huumepoliisi testien kannalla

Elokuussa Helsingin henkilöstöasioista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan virkaan astuva Ilkka-Christian Björklund pitää huumetestien laajentamista periaatteessa pohtimisen arvoisena asiana. Hän ei kuitenkaan halunnut ottaa vielä täsmällistä kantaa, koska ei ole astunut virkaansa. Björklund on itse menossa kaupungin työhöntulotarkastukseen keskiviikkona. Hän lupaa osallistua huumetestiin, jos sitä vaaditaan.
-Periaatteessa olen sitä mieltä, että koska huumeongelma on pahentunut niin paljon, siihen tulee puuttua kaikilla tasoilla aiempaa tiukemmin, Björklund sanoo.

Helsingin poliisin huumerikosyksikön päällikkö Jari Aarnio on sitä mieltä, että järjestelmällinen testaus olisi periaatteellisesti oikea ratkaisu. Hänen mukaansa on reiluinta, että jos testejä käytetään, niin ne koskisivat kaikkia työntekijöitä eivätkä vain osaa heistä.
-Uskon, että kymmenen vuoden sisällä huumetestit ovat työpaikoilla jo arkipäivää. Silloin on mielestäni parasta, että ne koskevat kaikkia alimmasta ylimpään, Aarnio sanoo.

Huumetestien suhteesta kansalaisten perusoikeuksiin on viime aikoina paljon keskusteltu. Eduskunnan päätettäväksi menossa oleva lakiesitys suhtautuu kriittisesti kaikkien työntekijöiden järjestelmälliseen testaukseen.
-Huumetestaus on vielä niin uusi juttu, että se hakee vielä muotoaan. Uskon, että tulevaisuudessa asia selkenee, kunhan kaikki oikeus- ja muut kysymykset on saatu ratkaistua, Aarnio sanoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.