Mainos

Helsingissä tarjotaan ylijäänyttä ruokaa naapureille

Helsinkiläisessä taloyhtiössä alkaa ruokahävikin vähentämiseen pyrkivä kokeilu.

Kokeilussa selvitetään, miten kotitalouksissa yli jäävän ruuan jakaminen olisi mahdollista. Taloyhtiön kellariin on perustettu "Herkkupesä", johon asukkaat voivat viedä ylijäänyttä ruokaa naapureiden käytettäväksi. Roihuvuorelaisessa taloyhtiössä on yli sata asuntoa ja herkkukaapille odotetaan vilkasta käyttöä.

- Tuntuu, että hävikkiä jää ja ihmiset haluavat jakaa sitä. Minä ainakin uskon, että saamme jotain aikaan. Tavoite on saada naapuriyhtiöt kateellisiksi ja hyvää mainetta tälle taloyhtiölle, kertoilee Jukka Peltonen, yksi Untuvaisentie 7:n asukkaista.

Herkkupesään voi viedä esimerkiksi vihanneksia, hedelmiä, avaamattomia ruokapakkauksia ja ylijäänyttä ruokaa. Jotta kukaan ei sairastuisi, pesän käytöstä on annettu tarkat ohjeet. Laki ei kiellä tällaista ruuan jakamista taloyhtiössä, mutta herkkukaapin antimia nautitaan omalla vastuulla.

- Olemme ohjeistaneet tarkasti, ettei sinne saa viedä pilaantunutta ruokaa. Toivotaan, että kaikki merkitään tarkasti ja viedään vain sellaista, mitä itsekin söisi, sanoo tutkija Kirsi Silvennoinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT)

- Ohjeet ovat selkeät ja täällä asuu ihmisiä, jotka ovat tunteneet toisensa kauan. Minua ei ainakaan pelota, vakuuttaa Jukka Peltonen.

Nettisivuilta apua ruokahävikin pienentämiseen

Kotitaloudet heittävät roskiin 150 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Eniten roskiin päätyy vihanneksia, perunaa ja kotiruokaa.

- Meillä ei välttämättä kovin paljon jää, kun on koira talossa, mutta esimerkiksi leipää jää harmittavan paljon. Pakkauskootkaan eivät aina ole kahden ihmisen ja mäyräkoiran perheelle oikean kokoisia, harmittelee Jukka Peltonen.

- Suurin syy ruokahävikkiin on se, että ruoka pilaantuu eli se unohtuu jääkaappiin. Sitä ei siis käytetä ajoissa, kertoo Kirsi Silvennoinen.

Helmikuuhun jatkuvan kokeilun jälkeen selviää, voiko Herkkupesän kaltaista ruuanjakomallia suositella muillekin taloyhtiöille. Vielä ei esimerkiksi tiedetä, millaisia määriä ruokaa kertyy jaettavaksi ja onnistuuko jakaminen ylipäätään.

Tänään avattiin myös Saa syödä! -verkkopalvelu, josta saa vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen. Sivustolta löytyy esimerkiksi reseptihaku, jonka avulla voi etsiä vinkkejä siihen, mitä kaappiin unohtuneista aineksista voisi valmistaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.