Mainos

Martat: Herkkupesä on loistoidea – tietyin varauksin

Helsinkiläisen taloyhtiön kellariin on perustettu "Herkkupesä", johon asukkaat voivat viedä ylijäänyttä ruokaa naapureiden käytettäväksi. Marttaliiton kehittämispäällikön Arja Hopsu-Neuvosen mielestä on ihanaa, että tällaista on lähdetty kokeilemaan. Kokeilu osoittaa hänen mielestään ennakkoluulottomuutta.

– Idea on hyvä, sillä olisi tärkeää saada ihmisten ajatukset uusille urille ruoan suhteen. Roskikseen päätyvän ruoan määrän vähentäminen on nähtävä hieman laajemmasta näkökulmasta, ei pelkästään oman talouden kannalta.

Toivottavasti tämä idea herättää suomalaiset miettimään keinoja roskikseen päätyvän ruoan vähentämiseksi, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Suomalaiset ovat turhan vaatimattomia tarjotakseen itseltä ylijäänyttä ruokaa naapureilleen, Hopsu-Neuvonen pohtii. Kotiruokaa pidetään hänen mukaansa liian arkisena tai mauttomana. Se heitetään mieluummin pois, kuin tarjotaan sitä jollekin.

– Rohkeammin pitäisi myös soittaa naapurin ovikelloa. Harva varmaan kieltäytyy valmiiksi laitetusta, ilmaisesta ruoasta.

Hyvä vaihtoehto on myös se, että jos huomaa ruokaa valmistuvan oman perheen tarvetta enemmän, voi kutsua naapurit saman tien syömään, Hopsu-Neuvonen rohkaisee.

– Eikä sitä ennen tarvitse tehdä suursiivousta!

Herkkupesän hoitamiseen kannattaa valita vastuuhenkilö

Idean pioneerina toimivan roihuvuorelaisen taloyhtiön Herkkupesään voi viedä esimerkiksi vihanneksia, hedelmiä, avaamattomia ruokapakkauksia ja ylijäänyttä ruokaa. Laki ei kiellä tällaista ruuan jakamista taloyhtiössä. Herkkukaapin antimia nautitaankin omalla vastuulla.

Pienissä taloyhtiöissä, joissa ihmiset tuntevat toisensa, tämä idea toimii varmasti, toteaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

– Isossa taloyhtiössä joku voi pahimmillaan sabotoida muiden hyvää ideaa.

Jos idea leviää muihin taloyhtiöihin, ongelmana tulee olemaan se, että taloyhtiöiden kellareissa ei ole tarpeeksi kylmä, Hopsu-Neuvonen pohtii.

– Juurekset ja vihannekset säilyvät kellarissa hyvin, samoin leipä, jota meillä heitetään pois kaikkein eniten.

Avaamattomat pakkaukset esimerkiksi lihaleikkeitä säilyvät myös hyvin ja ovat turvallisia ottaa Herkkupesästä omaan käyttöön, Hopsu-Neuvonen pohtii.

– Kalaruoat pitäisi kuitenkin säilyttää hyvin kylmässä, +3 asteessa. Kalaa ei ehkä kannattaisi viedä tällaiseen Herkkupesään ollenkaan.

Täytyy myös miettiä tarkkaan sitä, että kuka on vastuussa Herkkupesän hoidosta ja heittää pahaksi menneet ruoat pois, muistuttaa Hopsu-Neuvonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.