Espoossa tuskaillaan tartuntatautitodistusten kanssa, Helsingissä ongelmaa ei ole: "Päätökset saadaan varsin nopeasti"

Tartuntatautitodistuksen tekeminen ja postittaminen on monivaiheinen prosessi – näin se tapahtuu Helsingissä 4:23
Tartuntatautitodistuksen tekeminen ja postittaminen on monivaiheinen prosessi – näin se tapahtuu Helsingissä

Osa koronapotilaista ja altistuksen vuoksi karanteeniin määrätyistä on saanut odotella tartuntatautiviranomaisen allekirjoittamaa todistusta jopa useiden viikkojen ajan.

MTV Uutisten tiedossa on, että myös esimerkiksi Helsingin alueella todistusten saamisessa on ainakin yksittäistapauksissa kestänyt pitkiä aikoja.

Helsingin kaupungin mukaan ongelmaa ei kuitenkaan ole.

– Päätökset saadaan varsin nopeasti. Postituksessa ei pitäisi olla mitään pitkiä viiveitä. On sovittu, että päätöksen pitää olla lähetetty päätöksen saajalle seitsemän arkipäivän kuluessa, sanoo Helsingin sote-toimialan terveys- ja päihdepalvelujen johtaja ja erikoislääkäri Leena Turpeinen.

Päätös pitäisi saapua vastaanottajalle viikossa

Tartuntatautitodistukseen liittyvä prosessi on monivaiheinen ja sen aikana moni asia voi mennä pieleen – ja siten myös aiheuttaa viivästystä yksittäisten todistusten lähettämisessä ja vastaanottamisessa. 

– Olemme pyrkineet siihen, että kuluvan päivän aikana tulostetaan edellisenä päivänä jonoon tulleet todistukset – mahdollisesti jo samana päivänä. 

– Aikuisten osalta tämä sujuu aika kivasti, mutta alaikäisten päätösten kanssa voi kestää joitakin päiviä, Turpeinen kertaa. 

Kuuntele yllä olevalta videolta, millainen prosessi on Helsingissä ja miksi juuri lasten kohdalla se on huomattavasti hitaampi.

Kevään epidemiatilanteesta oppia

Kun koronavirusepidemia rantautui keväällä Suomeen, tilanne myös tartuntatautitodistusten suhteen oli päinvastainen – olihan kaikki koronavirukseen liittyvä uutta. 

Kevään pullonkauloista on otettu sittemmin opiksi ja esimerkiksi henkilöstön määrää on lisätty moninkertaisesti, sillä keväällä työntekijöitä oli ihan liian vähän työnmäärään nähden.

Myös henkilöstön perehdyttämiseen on panostettu aiempaa enemmän. 

– Olemme rekrytoineet uusia jäljittäjiä eri puolelta sotea, ulkopuolelta ja meillä on myös keikkalaisia. Näiden kaikkien perehdyttäminen on iso työ.

Prosessia on tarkasteltu keväästä lähtien ja sitä on pyritty nopeuttamaan ja helpottamaan jatkuvasti. 

– Aloimme myös esimerkiksi kysyä, voidaanko päätös lähettää kirjepostin sijaan salatulla sähköpostilla.

Jäljitystä tehdä viikon jokaisena päivänä. Turpeisen mukaan jäljitystyö sakkaisi heti, jos työtä ei tehtäisi myös viikonloppuisin. 

– Alun perin meidän epidemiologisessa toiminnassamme on ollut kuusi henkilöä. Nyt siellä on jopa 130 ihmistä kerrallaan töissä – se on aivan valtava määrä.

– Nämä ovat todella tärkeitä työntekijöitä – he, jotka hoitavat tätä päätösprosessia, Turpeinen kehuu.

Tartunnat nousussa – Helsingissä reagoidaan heti

Helsingissä altistuneiden määrä on huomattavan suuri – viikkotasolla puhutaan tuhansista. 

– Meillä on ollut liki kolmea tuhatta per viikko altistuneiden määrä. Joukkoaltistumiset ovat isoja. Onneksi niistä ei jatkotartuntoja ole paljoakaan tullut.

Tartuntojen määrä on ollut Helsingissä viime päivinä pienessä nousussa. Lukuja pidetään silmällä jatkuvasti ja niihin reagoidaan mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen.

– Olemme jo nyt viikonlopuksi hälyttäneet tartunnan jäljittäjiä ja muuta kaartia töihin. Ainakin parisenkymmentä työntekijää tulee ylimääräisenä töihin. 

Lue myös:

    Uusimmat