Koronatodistuksen saamisessa voi kestää jopa viikkoja ruuhkan vuoksi – Espoossa 300 todistusta odottaa tekijäänsä, tässä syy

5:10
Tartuntatautitodistuksen saamisessa voi kestää viikkoja ruuhkan vuoksi – Espoossa 300 todistusta odottaa tekijäänsä, tässä syy.

Osa koronapotilaista ja altistuksen vuoksi karanteeniin määrätyistä on saanut odotella tartuntatautiviranomaisen allekirjoittamaa todistusta jopa useiden viikkojen ajan.

MTV Uutisten tiedossa on, että ainakin Helsingin, Espoon sekä Keravan alueella niin sanottujen koronatodistusten saamisessa on kestänyt pitkiä aikoja, ainakin yksittäistapauksissa. 

Tällä hetkellä Espoon alueella tartuntatautitodistuksen saamisessa on selkeä, jopa viikkoja kestävä viive. 

Espoon kaupungin terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahnin mukaan Espoossa on ollut viimeisen kuukauden aikana paljon altistumisia, jolloin päätöksiä karanteeniin tai eristykseen asettamisesta on tullut tehtäväksi paljon – ihan ruuhkaksi asti. 

– Tällä hetkellä meillä on noin 300 todistusta tekemättä ja postittamatta. Viivettä on, Svahn toteaa.

– Luku on kertynyt useammalta viikolta. Vanhimmat voivat olla useamman viikon takaa, hän pohtii.

Kauanko suman purkamisessa menee?

Svahnin mukaan yhden tartuntatautipäätöksen tekemiseen menee arviolta puoli tuntia. Kolmensadan päätöksen tekemiseen kuluu siis noin 150 työtuntia.

– Tällä hetkellä haasteena on se, että meillä on monta resurssia vievää asiaa. Ja meidän täytyy miettiä, missä kiireellisyysaste menee.

Jos resurssit riittävät, suma voidaan purkaa nopeastikin. 

– Olemme resursoineet henkilöitä lisää. Meillä on viivettä siinä ennen kuin lääkäri ehtii päätöksen tehdä ja ennen kuin se saadaan postiin, Svahn pohtii. 

– Toki, viivettä tulee osittain postitusasioista ja tämän tapaisista asioista.

Epidemiatilanne pakottaa priorisoimaan

Alueellisen pandemiakoordinaatioryhmän puheenjohtaja sekä HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kehottaa hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä. 

– Olemme Uudellamaalla veitsenterällä, Mäkijärvi luonnehti Uudenmaan koronatilannetta eilisessä tiedotteessaan. 

Huonontunut epidemiatilanne on tiedostettu myös Espoossa, ja siksi viranomaiset priorisoivat koronapositiivisten tavoittamisen ja tartuntaketjujen selvittämisen tartuntatautitodistusten tekemisen edelle epidemian hallitsemiseksi.  

– Olemme joutuneet priorisoimaan uusien tapausten jäljittämisen edelle. 

– Meidän täytyy saada sairastuneet eristykseen ja altistuneet kartoitettua ja karanteeniin – se on se kiireisin. 

Todistusta odottavaa ei infota henkilökohtaisesti viiveestä

Viiveestä ei Svahnin mukaan ole jokaiselle todistusta odottavalle ilmoitettu henkilökohtaisesti. 

Sen sijaan asiasta on tiedotettu aktiivisesti Espoon kaupungin verkkosivujen kautta. 

– Onko ihmiset sitten löytäneet tiedon sieltä, eivät välttämättä. 

– Todistus on toki tärkeää saada postiin, mutta tässä epidemian vaiheessa on vielä tärkeämpää saada altistuneet tietoisiksi siitä, että hän on altistunut ja hänen on siirryttävä karanteeniin. 

Korvaus eristys- ja karanteeniajasta maksetaan takautuvasti

Toistaiseksi Svahnin korviin ei ole kantautunut tietoa siitä, että tartuntatautitodistuksen viivästyminen olisi aiheuttanut karanteeniin tai eristykseen joutuneelle henkilölle taloudellista haittaa.

– Todistusasia ei ole niin paljon puhuttanut, tällä hetkellä puhuttavat enemmän epidemian tilanne ja influenssarokotteen saaminen, jos ajatellaan volyymista.  

Svahn tiedostaa tarpeen tartuntatautitodistukselle, mutta korostaa, että korvaus karanteenissa ja eristyksissä olemisen ajalta maksetaan takautuvasti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja