Markus jonotti koronatestiin pääsyä 3,5 tuntia tunkkaisessa tilassa kymmenien oireisten kanssa – terveysjohtaja: Varauduimme, mutta testauskysynnän moninkertaistuminen yllätti täysin

Kuinka pitkään koronatestiä pitää oikein odottaa? MTV selvitti tilannetta eri puolilta Suomea 4:13
Kuinka pitkään koronatestiä pitää oikein odottaa? MTV selvitti tilannetta eri puolilta Suomea.

Karmeaa koronakevättä seurasi lähestulkoon leppoisa koronakesä. Niin leppoisa, että viranomaiset yllätettiin housut kintuissa koronasyksyn alettua testauspisteillä. Testiin hakeutuneiden määrä on lomien päätyttyä moninkertaistunut ja ahtailla testipaikoilla on pahimmillaan joutunut jonottamaan tuntikausia.

– Odotimme kyllä ja olimme varautuneet siihen, että kysyntä lisääntyy, mutta että kysyntä kolminkertaistuu ja viisinkertaistuu, niihin volyymeihin emme olleet varautuneet, myöntää Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo MTV Uutisille.

Mäkitalo pahoitellen vahvistaa, että Oulun koronatestipisteet ovat ruuhkautuneet pahoin. Tämän sai karvaasti kokea MTV Uutisten haastattelema Markus, joka kertoo jonottaneensa Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa testausvuoroaan 3,5 tuntia.

– Soitin aamulla. Minulle kerrottiin, että tekevät lähetteen, ja pitäisi olla ennen kolmea paikalla. Varattavia aikoja ei ole. Menin sinne kahden maissa ja puoli kuuden maissa oli testi otettu.

Markuksen mukaan hänen saapuessaan paikalle vuoronumerojonossa oli edellä kymmeniä ihmisiä. Paikalla tarjolla oli käsidesiä ja kasvomaski sekä erittäin ahdas ja tunkkainen parinkymmenen neliön odotustila. Hän kertoi viettäneensä ajan pärskivien ihmisten seassa.

– Miksei testiä voi järjestää väljempään tilaan, tuollainen sumppu, johon hissi ei ole käytössä, yksi ovi ulos ja sisään. Ei mitään läpikulkumekanismia, tila oli ihmismäärään nähden armottoman pieni, mies harmittelee.

Enemmän testejä päivässä kuin kesän alussa viikossa

Turvaväleistä huolehtimista mies piti lähes mahdottomana. Uloskaan ei voinut lähteä, koska piti seurata, ettei oma vuoronumero karkaa. Osa jonottajista ohjattiinkin Oulun yliopistollisen sairaalan testauspisteellä virka-ajan umpeuduttua kello 16. Johtaja Mäkitalon mukaan testauspisteillä on alkuviikosta paiskittu ylitöitä vähintään kello 18:aan.

– Vaikka ruuhkaa on ja negatiivista palautetta tulee, meidän henkilökunta ansaitsee kaiken tuen ja arvostuksen, että siellä venytään ja tehdään hartiavoimin töitä, Mäkitalo kiittelee.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Kortelaisen mukaan kansalaisten koronanäytteenoton tarve kasvoi hyvin yhtäkkisesti viime viikon lopulla jopa monikymmenkertaiseksi. Oulun Mäkitalo ei näin suurta kasvua vahvista, mutta tarkkojenkin lukujen valossa muutos on ollut hurja.

– Kesäkuun alussa tuli ohjeistus lieväoireisten testaamisesta. Silloin testausmäärämme olivat viikossa 350:n luokkaa. Eilen testattiin 444 ihmistä yhden vuorokauden aikana, viime viikolla testattiin 1500, tällä viikolla mennään pariin tonniin, Mäkitalo jatkaa.

Kaksi ruuhkaista keskusta saavat pian apua

Kortelaisen mukaan kasvavan testitarpeen syy liittynee Oulun seudulla levinneisiin virustauteihin, jotka ovat muuta kuin koronaa.

– Erilaisia hengitystieoireita levittäviä viruksia on liikkeellä. Kun lomat loppuivat ja koulut alkoivat, on tarve selvittää sitä, onko korona vai ei.

Vielä tällä viikolla hengitystieoireisten ja infektio-oireisten hoito on keskitettynä kahteen hyvinvointikeskukseen (Kontinkangas ja Haukipudas). Ensi viikolla Oulussa aloittaa ensimmäinen julkisen puolen drive in -koronatestipaikka, Mäkitalon mukaan suunnitelmissa on toinenkin vastaava.

– Se on vain pieni osaratkaisu tässä kokonaisuudessa. Näytteenottojen lisääminen hyvinvointikeskuksissa ja nettivarausten virtaviivaistaminen tuovat ison avun tilanteeseen, Mäkitalo jatkaa.

Menevätkö koronatestit muun terveydenhoidon edelle?

Yksityisten lääkäriasemien koronatestauksen ulottamisesta julkiselle puolelle maksusitoutumuksilla tai palveluseteleillä ei ole kaupungissa vielä suunnitelmia, sillä julkisenkin puolen omaa kapasiteettia voidaan Mäkitalon mukaan vielä kasvattaa.

Mutta onko Markuksen mainitsemille ahtaille tiloille tehtävissä jotain? Mäkitalon mukaan asiasta keskusteltiin vilkkaasti kaupungin aamupalaverissa.

– Se vain vaatii muiden toimintojen siirtämistä toisiin tiloihin ja jopa niiden toimintojen keskeyttämistä. Ja jo annettujen aikojen perumisia. Meille on nyt iso kysymys se, että priorisoimmeko näytteenoton ohitse kaiken muun, koska samaan aikaan, hämmästyttävä fakta, Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on erittäin rauhallinen, Mäkitalo muistuttaa.

Todettuja tartuntoja sairaanhoitopiirissä on todellakin vasta muutamia. Mäkitalon mukaan kaikki ovat lähtöisin matkailusta joko ulkomailla tai kotimaassa, tartuntaketjut on jäljitetty eikä tartuntoja ole toistaiseksi levinnyt.

– Meillä ei ole epidemiaa tässä maakunnassa. Nyt kun vastaanotolla on ruuhkaa, tulee sellainen olo, että olemmeko epidemian suhteen myrskyn silmässä. Kyse on siitä, että ihmiset haluavat varmistaa ja noudattaa ohjeita, että lievilläkin oireilla tullaan testiin.

Mäkitalon mukaan testejä ruuhkauttavat osin myös henkilöt, jotka tarvitsevat testituloksen jatkaakseen harrastusta tai viedäkseen lapsen hoitoon.

– Herättää kysymyksen, voisiko ratkaisuja tehdä muullakin perusteella.

Tuloksissa voi mennä ensi viikkoon

Markus ei ole saanut vielä tulostaan maanantaisesta testistä. Tuloksen saamiseen arvioitiin 1-2 päivää, nyt testiin menijät saavat Mäkitalon mukaan varautua siihen, että tulos saadaan pahimmillaan vasta viikonlopun jälkeen. Markus ei säästele sanojaan kaupungin valmistautumisesta testiruuhkaan.

– Hommat kusee tässä ihan kympillä. Testipaikalla suojavarusteissa oleva ihminen sanoi, ettei arvannut, että tämä räjähtää näin käsiin. Minä ihan tavallisena tollukkana, joka seuraa WHO:n ja Euroopan tartuntatautikeskuksen tietoja, tiesin vallan hyvin, että tämä tulee räjähtämään käsiin. En voi ymmärtää, miten huonosti on varauduttu. Puoli vuotta on ollut aikaa.

Mäkitalo muistuttaa, ettei missään päin Suomea ole vielä havaittu päivä päivältä nousevaa koronakäyrää. Tartuntojen määrät ovat olleet heinä-elokuussa kasvussa, mutta pysyneet 15-29 tartunnan päivävauhdissa.

– Toisesta aallosta puhuminen on pikkaisen harhaanjohtavaa vielä. Olemme paremmin valmistautuneita kuin keväällä. On pieni ihme, jos tämä nyt ryöpsähtää käsistä, kun ei se keväälläkään sitä tehnyt.

Lue myös:

    Uusimmat