Helsingin kaupunki ei luovuta – listasi tukun syitä, miksi nastarenkaat joutaisivat romukoppaan

Helsingissä otettiin käyttöön nastarengaskielto – mitä sen rikkomisesta seuraa? 2:21
Helsingissä otettiin käyttöön nastarengaskielto – mitä sen rikkomisesta seuraa?

Helsinki on kitkarenkaiden vahva kannattaja. Kaupunki listasi tällä viikolla useita syitä, miksi nastarenkaat kannattaa vaihtaa kitkoihin.

Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä kitkarenkailla ajavien autojen määrää merkittävästi. Tarkoituksena on kasvattaa kitkarenkaiden osuus Helsingin kaupunkiliikenteessä nykyisestä vajaasta 30 prosentista 70 prosenttiin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Sen lisäksi, että kaupunki kampanjoi vahvasti kitkarenkaiden puolesta, on se ottanut käyttöön myös kovempia otteita. Nastarenkailla ajaminen on jo kielletty Lönnrotinkadulla tämän ja kahden seuraavan talven ajan.

Teiden kunnon sekä katupölyn lisäksi kaupunki kertoo kantavansa huolta metelistä, sillä tieliikenne on Helsingissä suurin ympäristömelun lähde.

Helsingin kaupunkiympäristö listasi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa yhdeksän syytä valita nastarenkaiden sijaan kitkat.

Vaikka nastarenkaat ovat jäällä kitkarenkaita parempi valinta, muistuttaa kaupunki, että ennakoivalla ajotavalla on suurempi merkitys liikenneturvallisuuteen kuin pelkällä rengastyypillä. Tämä kävi ilmi myös OTI:n onnettomuustilastoista, jotka paljastivat nastarengaskuskien aiheuttavan peräti 94 prosenttia talviajan kuolonkolareista.

Kaikki eivät kuitenkaan jaa Helsingin kaupungin näkemystä kitkarenkaiden ylivoimaisuudesta. Esimerkiksi Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi viime vuonna, mitä nastoista kitkoihin vaihtavan kuljettajan tulee pitää mielessä.

– Siirryttäessä nastarenkaiden käytöstä kitkarenkaisiin, onkin panostettava laatuun ja renkaan kuntoon sekä oltava erityisen varovainen juuri niissä olosuhteissa, joissa kitkarengas ei ole parhaimmillaan.

Vesalainen paljasti myös, millaiselle tielle hän ei itse lähtisi kitkoilla ollenkaan.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Nastat vai kitkat? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, niin saat vastauksen 2:02
KATSO MYÖS: Nastat vai kitkat? Kysy itseltäsi nämä kysymykset, niin löydät vastauksen.

Näistä syistä Helsinki haluaa lisätä kitkojen osuutta

1. Säästö

Kitkarenkailla on yleisesti pienempi vierintävastus kuin nastarenkailla. Siten kitkarenkaita käyttävä ajoneuvo kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin nastarenkaita käyttävä. 

2. Parempi ilmanlaatu

Parannat ilmaa ja vähennät terveydelle haitallisen katupölyn määrää sekä katupölyoireita.

3. Vähemmän melua

Kitkoilla ajelu tuottaa paljon vähemmän melua ympäristöön kuin nastat. Jos nastarenkaiden määrä vähenee, kaduilla voiadan käyttää nykyistä enemmän hiljaista asfalttia. Myös rengasmelu auton sisällä vähenee.

4. Mukavuus

Kitkoilla on mukavaa ja tasaista ajaa.

5. Joustavuus

Kitkat tuovat joustoa renkaanvaihdon ajoitukseen.

6. Parempikuntoiset kadut

Kitkat kuluttavat vähemmän tienpintaa.

Lähteet: Helsingin kaupunkiympäristö, Helsingin kaupunki

Lue myös:

    Uusimmat