Mainos

Heinolan turmabussin jarruissa ei vikaa

Heinolassa viikko sitten sattuneen bussionnettomuuden tutkijalautakunta ei ole löytänyt vikaa onnettomuusauton jarrujärjestelmästä.

Seuraavaksi tutkijalautakunta keskittyy ajopiirturin yksityiskohtaisiin tutkimuksiin. Tutkimukset tehdään VTT:ssä Espoossa. ABS-järjestelmän keskusyksikkö puolestaan lähetetään Saksaan jatkotutkimuksiin.

Ennen viikonvaihteessa tehtyjä tutkimuksia korjattiin jarrujärjestelmään vasta onnettomuuden yhteydessä tulleet viat. Auton sähköjärjestelmää kunnostettiin niin, että jarrujen lukituksenestojärjestelmän (ABS) sähköisiä toimintoja päästiin tutkimaan ulkopuolisen virtalähteen avulla.

Tutkimuksissa jarrujärjestelmästä ei löytynyt vuotoja tai muita vikoja paineistamisen yhteydessä. Myöskään mekaanista vikaa ei löytynyt. Jarrurummut ja -liinat olivat normien mukaiset. Auton sähköjärjestelmän anturit sekä ABS-järjestelmän keskusyksikössä oleva vikakoodi-ilmaisin toimivat normaalisti. ABS-järjestelmän keskusyksikkö irrotettiin ja siirrettiin toiseen samanmerkkiseen ja -malliseen linja-autoon. Tällöin keskusyksikkö toimi normaalisti.

ABS-jarruista erityisselvitys

ABS-järjestelmän keskusyksikkö lähetetään vielä jatkotutkimuksiin Saksaan. Tutkintalautakunnan puheenjohtaja Kari Lehtola kertoo, että siellä on puolueeton tutkimuslaitos, jossa tutkimukset tehdään. Tutkimukset vievät useita viikkoja. Muodollinen päätös keskusyksikön lähettämisestä tehdään ensi tiistaina.

Tutkijalautakunta on myös päättänyt tehdä erityisselvityksen ABS-jarruilla varustettujen autojen jarrujen yllätyksellisistä katoamisista. -ABS-järjestelmähän tarkoittaa sitä, että siinä jarrut eivät lukkiudu koskaan. Mutta jos järjestelmä hajoaa, jarrut toimivat vielä, mutta ilman että lukkiutumisen estäminen toimii, Lehtola kuvaa järjestelmän toimintaa.

Lehtola ja muut tutkintalautakunnan jäsenet ovat saaneet Heinolan onnettomuuden jälkeen paljon ABS-jarruja koskevaa palautetta pääasiassa linja-autojen ammattikuljettajilta. Kuljettajat ovat kertoneet autojensa jarrujen äkillisistä katoamisista.

Heinolan onnettomuus johti neljän matkustajan kuolemaan. Suuronnettomuudeksi luokiteltu onnettomuus sattui viime viikon lauantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.