Heinikossa kuhisee - puutiaiset mellastavat yhä laajemmilla alueilla

Monet koiranomistajat ovat saaneet nyppiä joillakin alueilla lemmikkiensä nahasta punkkeja urakalla. Punkkeja näyttäisikin olevan tänä vuonna enemmän kuin aiemmin. Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti ei kuitenkaan voi vielä kertoa, onko edessä kaikkien aikojen pahin punkkikesä.

– Punkit ovat tänä vuonna varhain liikkeellä ja niitä on havaittu paljon ja on havaittu jo näitä puutiasen levittämiä tautejakin, Vapalahti sanoo.

Olosuhteet puutiaisille ovat olleet mainiot, talvikin oli runsasluminen, joka on auttanut niitä selviytymään.

– Punkit pitävät kosteista oloista kun taas liian kuiva ja kuuma on huono. Myös ankara ja lumeton talvi aiheuttaa sen, etteivät ne selviä, kertoo Vapalahti.

Borrelioosi ja puutiaisaivokuume vaanivat purtuja

Puutiainen levittää kahta jyrsijöistä punkkeihin tarttuvaa tautia, borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Jälkimmäiseen eli aivokuumeeseen on saatavilla rokote, jonka on todettu olevan varsin tehokas taudin torjuntaan. Ahvenanmaalla rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, mutta se kannattaa ottaa myös alueilla, jossa aivokuumetta kantavia puutiaisia esiintyy.

– Turun saaristossa on alueita, joista joka vuosi tulee tapauksia. Sitten on vanhoja alueita Kokkolassa ja Lappeenrannassa. Ne alueet, joilta tartunnan voi saada, voivat olla hyvinkin vain muutaman kilometrin kokoisia. Uusia alueita on nyt Kotkan Haapasaari ja Simo, josta on tullut joitakin tapauksia, kertoo ylilääkäri Tuija Leino THL:n rokotusohjelmien yksiköstä.

THL:n julkaiseman Tartuntataudit Suomessa 2012 -raportin mukaan viime vuonna borrelioositapauksia oli 1587, joista kolmannes todettiin Ahvenanmaalla. Tartuntatapausten määrä on lähes samaa luokkaa kuin vuotta aiemmin, jolloin todettuja tapauksia oli 1662.

Puutiaisaivokuumeeseen puolestaan sairastui viime vuonna 43. Ahvenanmaalaisista sairastuneista oli kuusi, he olivat kaikki rokottamattomia.

Levittäytymisen estäminen on mahdotonta

Pihapiiristään puutiaisia voi yrittää torjua pitämällä ruohon lyhyenä ja siistimällä myös kulkuväylien reunat. Ikävän ötökän levittäytymisen torjunta on kuitenkin liki mahdotonta.

– Puutiaiset ovat varmaan ollut jo dinosaurusten aikaan ottamassa verta ja ovat täällä vielä ihmisten jälkeenkin, että näiden kanssa on vain opittava elämään, toteaa Vapalahti.

Lue myös Studio55.fi:

Lue myös:

    Uusimmat