Mainos

Heinäkuu monin paikoin tavallista sateisempi

Hellepäiviä on ollut tähän mennessä vain vähän. Nyt niitä on ollut paikoin vain nollasta kolmeen, kun tyypillisesti niitä on heinäkuussa maan etelä- ja keskiosassa 6-7.

Heinäkuussa on Ilmatieteen laitoksen mukaan satanut tavanomaista runsaammin. Hellepäiviä on ollut vain puolet heinäkuun tyypillisestä määrästä.

Kuukauden päivä- ja kuukausisademäärät ovat olleet tähän mennessä tavanomaista runsaammat etenkin Kainuussa ja Etelä- ja Itä-Lapissa. Runsaita sateita on saatu myös Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa. Sen sijaan etelä- ja lounaisrannikolla sademäärät ovat jääneet yhä tavanomaista pienemmiksi.

Juhannuksen jälkeen alkanut epävakainen sää on johtunut Pohjois-Atlantilta Länsi-Eurooppaan ja Skandinaviaan sekä Suomeen ulottuneista matalapaineista. Kolmen viikon mittainen matalapaine ja siitä aiheutuva epävakainen sää ei heinäkuussa ole täysin harvinaista.

Hellepäiviä vain vähän

Heinäkuu on keskilämpötiloiltaan hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Tämänvuotinen kesäsää on jo selvästi sateisempi ja viileämpi kuin viime vuoden helteinen ja ennätyksellisen kuiva kesä.

Hellepäiviä on ollut tähän mennessä heinäkuussa vähän. Hellepäiviä on ollut eri paikoilla vain 0-3 kappaletta, kun tyypillisesti niitä on heinäkuussa 6-7 maan etelä- ja keskiosassa. Pohjois-Suomessa hellepäiviä on ollut 0-2, kun tyypillinen hellepäivien määrä on 2-4. Hellepäiviä ei ole Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan odotettavissa myöskään loppuviikon aikana.

Hyvin vähän heinäkuisia hellepäiviä oli etelässä mm. vuosina 1974, 1998, maan keskiosassa 1990 ja 2000 sekä Lapissa 1962, 1965 ja 1998. Ilman helteitä jäätiin koko maassa kesällä 1962.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.