Heidi Hautala muistelee Pentti Linkolaa: Provokaattori, joka oli kahden kesken erittäin lempeä ja ystävällinen

2:14

Kalastaja ja ympäristöfilosofi Pentti Linkola jätti jälkeensä paitsi kirjallisen tuotannon, myös runsaasti suojeltua uhanalaista metsää. Vihreän liikkeen alkuaikoina mukana ollut Heidi Hautala muistaa Linkolan erittäin tarkkana luonnon havainnoijana.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala ehdottaa haastattelupaikaksi Kaivopuistoa. Syy on se, että Pentti Linkola aikanaan kehotti menemään juuri sinne, jos haluaa Suomessa vielä nähdä vanhoja puita. Hautala sanoo Linkolan olleen aikaansa edellä.

– Hän ymmärsi hyvin varhain, että teollinen kulutusyhteiskunta tulee tuhoamaan luonnon. Hän ei saanut kovin paljon vastakaikua näille ensimmäisille varoituksilleen. Samalla hän oli erittäin tarkka luonnon havainnoija ja pystyi välittämään kokemusperäistä tietoa siitä, miten luonnon lajirikkaus kärsii.

Hautala ja Linkola olivat mukana 1980-luvulla, kun ympäristöliike haki suuntaansa ja lopulta vihreistä tuli poliittinen puolue. Linkola ei kuitenkaan halunnut olla mukana puolueessa, joka nosti esiin muitakin kuin vain ympäristöasioita. Myöhemmin hän kommentoi vihreiden politiikkaa hyvin happamasti.

Ihmiskunnalla ei toivoa

Linkola ei ollut  mikään pehmeä puunhalaaja. Suhtautuminen ihmiskuntaan oli jyrkkä ja hänestä ainoa keino maapallon pelastamiseen on väestön määrän raju karsiminen. Se voisi tapahtua tarvittaessa vaikka väkivalloin. Demokratia, maahanmuutto, kuluttaminen ja teknologian kehitys olivat Linkolalle kauhistus. Toivon pilkahduksia oli turha etsiä.

– Ei niitä ole, kun keinot ovat ihmisen käsissä. Eikä ihminen edes yritä mitään keinoja mitä pitäisi. Ei siinä ole mitään tehtävissä. Peli on pelattu, sanoi Linkola MTV:n haastattelussa vuonna 2017.

Heidi Hutala näkee Linkolan puheissa myös halun provosoida.

– Hän halusi vetää käsityksensä demokratian turmiollisuudesta äärimmilleen. Tätä kautta hän sai myös huomiota huolelleen luonnon tuhosta. Nuorena poliitikkona otin aika tosissaan hänen vaatimuksensa elämäntavan ankaruudesta. Myöhemmin ajattelin hänen olleen provokaattori, joka haki asialleen huomiota.

– Hän oli erittäin lempeä ja ystävällinen ihminen. Kahden kesken keskustellessa hänestä huokui suunnaton huoli ja masennuskin siitä, että olemme ajamassa planeetan ahtaalle, Hautala toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja