Mainos

Hebronista ei syntynyt vielä sopua

Israelin ja palestiinalaisten neuvottelijat eivät vielä tänään löytäneet sopua israelilaisjoukkojen vetäytymiseen Hebronin kaupungista. Palestiinalaiset syyttivät Israelia ratkaisun lykkääntymisestä.

Uusi varsinainen neuvottelukierros aloitetaan maanantaina. Neuvottelut keskeytyivät yllättäen jo aamulla juuri kun eri lähteet olivat vakuuttaneet sovun syntymisen olevan lähellä. Palestiinalaisten mukaan neuvottelujen keskeytyminen johtui Israelin neuvotteluvaltuuskunnan keskinäisistä erimielisyyksistä.

Israel kiisti palestiinalaisten tiedot siitä, että valtuuskunnan sotilaallisten ja poliittisten edustajien välillä olisi kiistoja. Israelin edustaja syytti palestiinalaisia väärän tiedon levittämisestä.

Neuvotteluissa välittäjänä toimivan yhdysvaltalaisen Dennis Rossin mukaan edistystä on tapahtunut, mutta kummallakin osapuolella on yhä "huolenaiheensa".

Palestiinalaisten edustaja sanoi aiemmin, että Israel ja PLO ovat jo miltei ratkaisseet Israelin Hebronista vetäytymiseen liittyvät kiistakysymykset. Hän uskoi, että sopimuksen syntymisestä ilmoitetaan vuorokauden kuluessa. Myös Israelin ulkoministeri David Levy uskoi sopimuksen pikaiseen syntymiseen.

Hebronista kynnyskysymys

Israelin ja palestiinalaisten edustajat ovat neuvotelleet Eilatissa Israelissa ja Tabassa Egyptissä. Israelin ja PLO:n sopimuksen mukaan Israelin oli määrä vetäytyä Hebronista jo seitsemän kuukautta sitten. Sen oli myös määrä aloittaa vetäytyminen Länsirannan maaseutualueilta tämän vuoden syyskuuhun mennessä.

Hebronissa asuu noin 400 juutalaista uudisasukasta 100 000 palestiinalaisen keskellä. Israel on vaatinut neuvotteluissa suurempia turvatakuita kaupungin juutalaisille.

Palestiinalaiset ja arabivaltiot pitävät Hebronin kysymystä ratkaisevana merkkinä siitä, mitkä ovat pääministeri Benjamin Netanyahun aikeet rauhanprosessin suhteen. Palestiinalaisten ministeri Nabil Shaath varoitti tänään, että Lähi-itä räjähtää Netanyahun silmille, ellei hän pehmennä kantaansa rauhanprosessissa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.