Hbl: Ruotsi varastoi hävittäjiä Suomelle

Ruotsalainen toimittaja Mikael Holmström kertoo uudessa kirjassaan Den dolda alliansen Ruotsin salatuista Nato-yhteyksistä. Holmströmin mukaan Ruotsi varastoi kylmän sodan aikana Draken-hävittäjiä Suomen tarpeisiin. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Kirjan mukaan Suomi, jolla oli Neuvostoliiton kanssa ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus, varautui kylmän sodan aikana Neuvostoliiton hyökkäykseen. Suomi koulutti hävittäjälentäjiä yli omien virallisten tarpeidensa. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat tapasivat säännöllisesti vaihtaakseen tietoa.

Pariisin rauhansopimuksen mukaan Suomen hävittäjien määrä rajoitettiin kuuteenkymmeneen. Holmströmin kirjan mukaan Suomessa oli 70- ja 80-luvuilla 36 ruotsalaista Drakenia ja 24 venäläisvalmisteista MiG-21-hävittäjää. Tuolla konemäärällä ei olisi pystynyt estämään Neuvostoliiton hyökkäystä.

Samanaikaisesti Suomen ylikoulutuksen kanssa Ruotsi varastoi Draken-hävittäjiä, jotka olisivat muuten menneet romutukseen. Suomen Puolustusvoimien komentajana vuosina 1983-1990 toiminut Jaakko Valtanen vahvistaa tiedon.

— Ajattelimme, että kriisitilanteessa voisimme ostaa useita Drakeneita. Mitään virallista paperia siitä ei koskaan tehty, mutta siksi koulutimme enemmän lentäjiä kuin meillä oli tarvetta, Valtanen sanoo kirjassa.

(MTV3 - Hbl)

Katso Aino Huilajan juttu (Kymmenen uutiset 24.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja