Mainos

Hätänumeron rinnalle tulevaa palvelua saadaan vielä odottaa

Suomeen kaavailtu viranomaisten palvelunumero on edelleen suunnitteluvaiheessa. Sisäasianministeriön tavoitteena on perustaa hätänumeron rinnalle uusi maksuton neuvontapuhelin, jossa vastattaisiin kansalaisten viranomaisasioita koskeviin kysymyksiin.

- Hätänumero on todellisia hätätilanteita varten, toteaa sisäasianministeriön neuvotteleva virkamies Johanna Hakala.

Uuden numeron toivotaan vähentävän hätäkeskuksiin soitettujen kiireettömien puhelujen määrää. Vuonna 2007 noin joka viides hätäkeskuksiin soitettu puhelu oli sellainen, joka ei olisi kuulunut hätäkeskukseen.

Hakala kertoo, että uuden palvelunumeron kokeilua suunnitellaan ensi vuodelle, mutta lopullista päätöstä asiasta ja aikataulusta ei ole vielä tehty.

Kokeilu toteutettaisiin Oulun läänissä. Alueella toimivan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun hätäkeskuksen johtaja Mika Lamu kertoo, että käytännön järjestelyistä ei ole vielä selvyyttä.

- Vielä on auki se, kuka ylläpitäisi ja järjestäisi palvelua, Lamu kertoo.

Alkuvaiheessa neuvontapuhelin olisi todennäköisesti auki virka-aikana.

- Jatkossa pitää miettiä, millaisia kiireettömiä palveluja kansalaisille pitää taata ympärivuorokautisesti, Lamu toteaa.

Hakala muistuttaa, että koko maan kattavan palvelujärjestelmän luominen riippuu siitä, millaisia kokemuksia pilottihankkeesta saadaan.

Tavoitteena EU:n yhteinen numero

Uudelle viranomaisten neuvontapalvelulle on suunniteltu puhelinnumeroa 116115. Euroopan komissio on varannut 116-alkuiset numerot koko EU:n kattavien palvelunumeroiden käyttöön.

Numeron 116115 käyttöönottoa hidastaa kuitenkin se, että komissio ei ole vielä vahvistanut numeroa viranomaisten neuvontapuhelimen käyttöön. Suomen lisäksi ainakin Saksa kannattaa uuden neuvontapuhelimen käyttöönottoa.

- Velvoitetta unioninlaajuisten palvelunumeroiden käyttöönotosta ei ole, ja kyseisen palvelun tarjoamiseen voidaan käyttää myös muita numeroita, kertoo viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Antti Pokela.

EU:ssa on ollut esillä myös rikosuhripäivystyksen sekä lääkäripalveluja koskevan palvelunumeron perustaminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.