Mainos

Hätäkeskuspäivystäjälle tuomio sydänpotilaan huonosta hoidosta

Hovioikeuden mielestä hätäpuhelusta kävi ilmi monenlaisia sydänperäisiä oireita, jotka päivystäjän olisi tullut tunnistaa ensiapukokemuksensa ja ohjeitten perusteella.

Turun hovioikeus on koventanut Hämeenlinnan hätäkeskuksen päivystäjän tuomiota sydäninfarktin huonosta hoidosta.

Miehen katsottiin syyllistyneen marraskuussa 2003 pelastustoimen laiminlyöntiin ja tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, kun hän ei laittanut riihimäkeläispotilaalle ambulanssia kyllin nopeasti.

Hovioikeuden mielestä hätäpuhelusta kävi ilmi monenlaisia sydänperäisiä oireita, jotka päivystäjän olisi tullut tunnistaa ensiapukokemuksensa ja ohjeitten perusteella. Tapaus olisi tullut luokitella kiireellisyysluokkaan A, koska potilas oli hengenvaarassa.

Toinen päivystäjän virhe oli hovioikeuden mielestä se, ettei hän neuvonut rintakipupotilasta odottamaan sairaankuljetusautoa lepotilassa.

Vaille näyttöä jäi väite, että päivystäjä olisi tarpeettomasti pitkittänyt puhelua kysellessään oireita soittajalta.

Hätäkeskuspäivystäjän tuomioksi tuli 30 päiväsakkoa, mikä tietää hänen tuloillaan 720 euron laskua. Lisäksi hän joutuu maksamaan 4000 euroa asianomistajan oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeudenlaamanni jätti tuomioon eriävän mielipiteen. Hän ei olisi koventanut Hämeenlinnan käräjäoikeuden ratkaisua.

Kyseinen potilas kuvailee selvinneensä kiistanalaisessa tapauksessa "kolmesta kuolemasta". Hän on tyytyväinen tämänpäiväiseen ratkaisuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.