Mainos

Harvinainen pyrstötähti Suomen taivaalla

Parhaiten McNaught-komeetan näkee läntisellä taivalla heti auringonlaskun jälkeen, koska komeetta on nyt hyvin lähellä aurinkoa.

Suomessa voi vielä huomisaamuna auringonnousun ja auringonlaskun aikaan nähdä kirkkaimman pyrstötähden yli 30:een vuoteen.

Seppo Miettunen onnistui kuvaamaan McNaught-komeetan Kuivaniemellä Pohjois-Suomessa. Vaikka komeetta on kirkas, käytännössä suurin osa valosta hukkuu taustataivaan valoisuuteen hämäränajan eli auringonlaskun ajan taivaalla. Jos McNaught sijaitsisi hämärän sijaan pimeällä yötaivaalla, se olisi nyt spektaakkelimainen näky.

Komeetan näkeekin parhaiten kaukana asutuskeskusten ja liikenteen valosta ja heti auringonlaskun jälkeen. Se näkyy läntisellä taivaalla eli auringonlaskun suunnassa, koska se on lähellä aurinkoa. Huomenna komeettaa voi yrittää nähdä amuhämärissä eli ennen auringonnousua kaakkoisessa horisontissa. Havainnointia varten on hyvä löytää paikka, josta on esteetön näkyvyys matalalle horisonttiin. Tarkkailuun kannattaa varata kiikarit.

Seppo Miettinen kuvasi McNaught-pyrstötähden Kuivaniemellä.

Vaikka pyrstötähti on näkynyt tähän asti huonosti Suomessa, se on herättänyt huomiota. Ilmiöstä on tullut paljon kyselyjä ja kymmenittäin sähköposteja muun muassa Ursaan. Hämärätaivaalla erottuvaa pyrstötähteä on luultu muun muassa lentokoneen tai tulipallon jättämäksi vanaksi ja erikoiseksi sääpalloksi.

Pyrstötähti on nimetty McNaughtiksi australialaisen löytäjänsä, tähtitietelijä Robert McNaughtin mukaan.

(MTV3-Ursa)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.