Mainos

Harmaan talouden torjunta ontuu

Talousrikollisuutta ja harmaata taloutta on pyritty torjumaan erityisillä hankkeilla, mutta yhteiskunnalle aiheutuvat haitat ovat vaan kasvaneet.

Valtionhallinnon hajanaisuus on heikentänyt talousrikollisuuden torjuntaa. Valtiontalouden tarkastusvirasto ehdottaakin, että valtiolle laadittaisiin vastuuviranomaisia yhdistävä toimintastrategia. Myös yhteistyötä tulisi pyrkiä kehittämään.

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaan on panostettu kolmen erityisen talousrikostorjuntaohjelman avulla alkaen vuodesta 1996. Silti yhteiskunnalle aiheutuvat haitat eivät ole vähentyneet, vaan pikemminkin päinvastoin.

Tarkastuksessa listataan ongelmaksi muun muassa se, että eri sektorien viranomaiset toimivat ensisijaisesti oman hallinnonalansa tulostavoitteiden ja intressien mukaan. Merkittävänä epäkohtana pidetään selkeän kokonaisvastuun ja toiminnan koordinoinnin puuttumista.

Puutteet näkyvät etenkin monia viranomaisia koskevissa torjuntahankkeissa. Hankkeita ei ole priorisoitu, eikä niiden toteuttamiselle ole asetettu aikatauluja. Jos hankkeet ovat viivästyneet tai jääneet toteuttamatta, ei muutosten syitä ole selvitetty.

Tarkastuskertomuksessa suositellaan kokonaisvastuun ja koordinoinnin selkeyttämistä. Lisäksi talousrikosten torjunta ja sen organisointi tulisi selvittää perusteellisesti valtionhallinnossa.

Jutut monimutkaistuneet

Talousrikosjuttujen tutkinta-ajat ovat venyneet. Harmaa talous ja talousrikollisuus ovat kasvaneet ja saaneet uusia ilmenemismuotoja.

Raportissa kiinnitetäänkin huomiota viranomaisten ja yksittäisten virkamiesten jaksamiseen, jota selvitettiin tarkastuksen yhteydessä tehdyllä kyselyllä. Vastauksista havaittiin väsymistä torjuntatyöhön.

Valtiontalouden tarkastusvirasto pitää erityisen huolestuttavana keskeisessä asemassa olevien viranomaisten väsymistä. Esimerkiksi verohallinnon suorittamien harmaan talouden tarkastusten lukumäärä on laskenut.

Suurina haasteina nähdään myös talousrikostutkijoiden ikääntyminen ja tutkinnan jatkuvuuden turvaaminen. Uusien ja pätevien tutkijoiden palkkaaminen on ollut vaikeaa.

Rekrytointiongelmien syyt löytynevät pienestä palkasta ja työn luonteesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.