Näin usein hammasharja pitäisi vaihtaa – ole erityisen tarkka flunssakaudella!

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS: Erikoishammaslääkäri Timo Kallion viisi vinkkiä suuhygieniaan.

Päivitätkö hammasharjaasi uuteen riittävän usein? Asiantuntija kertoo, mitä seurauksia kuluneella harjalla harjaamisella on.

Koska vaihdoit viimeksi hammasharjaa? Jos et muista, kauanko nykyinen harja on jo tönöttänyt kylpyhuoneessasi, on todennäköisesti aika hankkia uusi.

Kalifornian yliopiston hammaslääketieteen lehtori Michelle Kelman kertoo CNBC:lle, että hammashygienia on paljon tärkeämpää kuin suuri osa ihmisistä edes ymmärtää.

– Hammaslääketiedettä kohdellaan usein jotenkin sivullisena asiana, Kelman toteaa.

Vakavimmissa tapauksissa hampaiden hoitamatta jättäminen voi johtaa mittaviin terveyshaittoihin, kuten sydänongelmiin ja diabetekseen.

Hammasharjan säännöllinen päivittäminen uuteen ei ehkä ole kokonaisuuden kannalta merkittävin toimenpide, mutta saman harjan käyttämisellä liian pitkään voi olla kuitenkin selkeitä seurauksia. 

Miten usein hammasharjaa tulisi vaihtaa?

Kelmanin mukaan hammasharjaa tulisi vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein. Jos harjaa hampaitaan kovin ottein, kannattaa puhdistusväline vaihtaa uuteen jopa hieman useammin.

– Kun epäilyttää, katso harjaksia. Jos ne ovat rispaantuneet, on aika uudelle hammasharjalle, Kelman sanoo.

Kelmanin mukaan hammasharjan vaihtaminen on tärkeää myös omalle ja muiden kanssaeläjiesi terveydelle esimerkiksi flunssan jälkeen.

Myös Terveyskirjaston mukaan hammasharjan vaihtovälin tulee olla lyhyempi, mikäli harjaa käyttävä henkilö sairastaa jotain tarttuvaa tautia. Tällöin harja tulisi myös säilyttää erillään muiden samassa taloudessa asuvien hammasharjoista tartuntariskin vähentämiseksi.

Mitä tapahtuu, jos et vaihda hammasharjaa uuteen riittävän usein?

Kun hammasharjan harjakset ovat päässeet jo rispaantumaan, harjan teho heikkenee. Tällöin harja ei enää puhdista yhtä tehokkaasti, hampaisiin saattaa jäädä plakkia ja bakteerit pääsevät leviämään suussasi.

Parhaassa kunnossa hammasharja on upouutena ja pahimmassa kunnossa harjasten rispaannuttua.

Katso myös: Australialaistoimittajan hammas tippui kesken suoran lähetyksen – kollegat eivät pystyneet pidättämään nauruaan

Australialaistoimittajan hammas tippui kesken suoran lähetyksen – kollegat eivät pystyneet pidättämään nauruaan 1:49
Australialaisen viihdetoimittajan hammas lähti irti kesken suoran televisiolähetyksen. Toimittaja jatkoi kuitenkin naureskellen työtään.

Lue myös:

    Uusimmat