Suuhygienisti kertoo, onko hammasharjan lainaaminen "sallittua"

Elina Gustafsson ja Ansku Bergström käyttävät samaa hammasharjaa – näin he perustelevat päätöstään 0:40
Näin Elina ja Ansku perustelevat päätöstään käyttää vain yhtä hammasharjaa

Voiko hammasharjaa lainata kaverille, tai samaa hammasharjaa käyttää puolisonsa kanssa? Kysyimme asiaa suuhygienistiltä.

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä puhuttanut Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jakso, jossa tanssinopettaja Ansku Bergström ja ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson paljastivat käyttävänsä samaa hammasharjaa sekä deodoranttia.

Gustafsson perusteli jatkossa hammasharjan jakamisen olevan erityisen kätevää reissatessa.

– Mua ehkä vähän hävettää nyt, Bergström naureskeli puolisonsa kommentille.

Voiko toisen hammasharjaa lainata? Näin vastaa suuhygienisti

Onko hammasharjan jakaminen kumppanin kanssa järkevää suun terveyden kannalta?

Suuhygienisti Maria Ojala kertoo MTV Uutisille asialla olevan periaatteessa kaksi puolta. Hygieniatuotteet ovat henkilökohtaisia, eikä hammasharjan jakamista suositella, mutta toisaalta perheen sisällä on usein jo valmiiksi samat suun bakteerit.

– Voihan esimerkiksi samaa sähköhammasharjaa käyttää, jos vain vaihtaa harjapään. Toisaalta, jos alkaa asiaa halkomaan, ja ollaan keskellä ei mitään, niin tärkeintä on hampaiden mekaaninen puhdistus eli harjaus ja fluorihammastahnan käyttö.

Yhteisen hammasharjan käyttö ei siis ole suositeltavaa, mutta aina parempi vaihtoehto kuin hampaiden pesemättä jättäminen.

Katso myös video: Erikoishammaslääkäri Timo Kallion viisi vinkkiä parempaan suuhygieniaan. Juttu jatkuu videon alla.

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso viisi vinkkiä parempaan suuhygieniaan!

Kariesbakteerit tarttuvat usein jo lapsuusiässä

Kariesbakteerit elelevät hampaan pinnassa ja käyttävät ravintonaan suuhun tulevaa sokeria. Bakteerit tuottavat sokereista aineenvaihduntatuotteena happoja. Happohyökkäykset vaurioittavat hammasta ja aiheuttavat tiheään esiintyessään reikiintymistä.

Lähes kaikilla aikuisilla on suussaan kariesbakteereita. Kuten MTV Uutisten sivuilla on aiemmin jo kerrottu, kariesbakteerit tarttuvat usein jo lapsuusiässä syljen välityksellä, kun lapsi esimerkiksi syö vanhempansa kanssa samalla lusikalla. Mitä nuorempana ihminen kariesbakteereille altistuu, sitä todennäköisemmin ne tarttuvat. Tästä syystä sylkikontakteja lapsen kanssa tulisikin välttää.

Samalla tavalla kuin hammasharjaa jakaessa, bakteerit voivat siirtyä suusta suuhun vaikka suutelemalla. Potilaan lääkärilehti kertoi vuonna 2015, että suudellessa vaihtuu syljen mukana keskimäärin 80 miljoonaa bakteeria per 10 sekuntia. Koska kariestartunta on todennäköisesti kuitenkin saatu jo lapsena, ei pussailun välttely ole ensisijainen keino huolehtia hammashygieniastaan. Sylkikontaktit nuorena tai aikuisena eivät ole reikiintymisen kannalta merkittävä riski.

On kuitenkin syytä muistaa, että pussailu tai hammasharjan jakaminen altistaa myös monille muille mikrobeille ja voi johtaa esimerkiksi herpeksen, mononukleoosin tai flunssan tarttumiseen.

Muista vaihtaa hammasharja tarpeeksi usein

Suun terveyttä miettiessä on syytä pitää mielessä myös hammasharjan vaihtoväli. Jos hammasharjan harjakset ovat päässeet jo rispaantumaan, harjan teho heikkenee. Tällöin harja ei enää puhdista yhtä tehokkaasti, hampaisiin saattaa jäädä plakkia ja bakteerit pääsevät leviämään suussasi.

Hammasharjan vaihtaminen on tärkeää myös omalle ja kanssaeläjien terveydelle esimerkiksi flunssan jälkeen.

Terveyskirjaston mukaan hammasharjan vaihtovälin tulee olla lyhyempi, mikäli harjaa käyttävä henkilö sairastaa jotain tarttuvaa tautia. Tällöin harja tulisi myös säilyttää erillään muiden samassa taloudessa asuvien hammasharjoista tartuntariskin vähentämiseksi.

Yökylässä Maria Veitola MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaisin klo 21. Extrapitkät 60-minuuttiset jaksot vain MTV Katsomossa. Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat