Hän on kenties viimeinen natsisyytetty – "moraalisesti olen syyllinen"

Auschwitzin kirjanpitäjäksi kutsutun keskitysleirin vartijan oikeudenkäynti on alkanut Saksassa. 93-vuotias Oskar Gröning saattaa olla viimeisiä natsiajan sotarikoksista epäiltyjä, joka joutuu tuomioistuimen eteen.

Syytteen mukaan Gröning oli avunantajana 300 000 Unkarin juutalaisen murhaamisessa. Uhrit joutuivat Auschwitzin keskitysleirin kaasukammioon.

Gröningin arvioidaan voivan saada 15 vuoden vankeustuomion. Oikeudenkäynti järjestetään Hampurin lähellä Lüneburgissa.

Toisin kuin moni muu natsirikoksista syytteeseen joutunut, Gröning on suostunut puhumaan toisen maailmansodan kokemuksistaan.

Myöntää olleensa innokas natsi

Gröning oli 21-vuotias, kun hänet lähetettiin töihin Auschwitzin keskitysleirille. Hän myöntää olleensa tuolloin innokas natsiaatteen kannattaja.

Auschwitzissa Grönining tehtäviin kuului muun muassa kerätä leirille saapuvien omaisuus. Hän kävi läpi Auschwitziin lähetettyjen matkalaukut, joista hän keräsi pois kaikki löytämänsä rahat. Rahat lähetettiin SS-upseereille Berliiniin, joissa niitä käytettiin natsien pyrkimysten rahoittamiseksi.

Gröning sanoo nähneensä Auschwitzissä "kaiken", mutta katsoo olevansa itse lain näkökulmasta syytön sotarikoksiin.

– Moraalisesti olen syyllinen, Gröning totesi oikeudenkäynnin alussa.

– Seison uhrien edessä katuen ja nöyränä. Olenko syyllinen lain edessä, se on teidän päätettävä.

Gröning vaikutti rauhalliselta oikeudessa, kun hänelle luettiin syytteitä. Gröning jopa naurahti, kun miehen asianajaja pyysi tuomaria puhumaan lujempaa, jotta Gröning varmasti kuulisi.

Ottaessaan hörpyn vettä, Gröning vitsaili:

– Juon samalla tavalla kuin join vodkaa Auschwitzissa.

Gröningin oikeudenkäynnin on määrä päättyä 29. heinäkuuta.

 

Lue myös:

    Uusimmat