Mainos

Hammashoitoon edelleen laittomia jonoja – katso oman kuntasi tilanne

Kiireettömään hammashoitoon on edelleen laittoman pitkiä jonoja eri puolilla Suomea. Viimeisimpien Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen (maaliskuu 2012) mukaan 12 230 suomalaista oli jonottanut hammashoitoon yli kuusi kuukautta.

Näin pitkä jonotusaika rikkoo hoitotakuulakia, sillä sen mukaan kiireettömäksi arvioituun hammashoitoon on päästävä alle puolessa vuodessa. Alle kolme kuukautta jonottaneita suomalaisia oli maaliskuun tilastossa 29 500 ja kolmesta kuuteen kuukautta jonottaneita oli 17 329.

Epätasa-arvoinen tilanne

Jonojen pituudet kuitenkin vaihtelevat reilusti. Väkilukuun suhteutettuna heikoin tilanne on Lounais-Suomen aluehallintoviraston alueella, jossa ongelmia aiheuttavat erityisesti Turun pitkät jonot. Siellä yli puoli vuotta hammashoitoon jonottaneita oli maaliskuussa 2 505.

Hoitotakuun toteutumista valvova aluehallintovirasto joutuikin reilu viikko sitten uhkaamaan Turun ja Paraisten kuntia uhkasakolla, jos ne eivät saa jonojaan kuriin kesän loppuun mennessä. Lisäksi Rauman kaupunki on saanut määräyksen tilanteen parantamiseksi.

– Potilaat ja asiakkaat ovat eri asemassa sen suhteen, missä kunnassa ja missä päin Suomea he sattuvat asumaan, toteaa Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtaja Kirsi Paasikoski.

Tilanne on hankala niin kuntien kuin valvojienkin kannalta: jonojen purkaminen on haastavaa, mutta laiton tilanne on kuntalaisten kannalta kohtuuton.

– Me pyydämme kunnilta moneen kertaan selvityksiä ja annamme samalla ohjauksen siihen, miten tulisi toimia. Kun tilanne ei siitä huolimatta sitten parane, niin kyllähän se turhauttaa sekä kuntia että meitä, Paasikoski huokaa.

Ongelmia Jyväskylässä ja Kainuussa

Tänä kesänä myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on joutunut poikkeuksellisen koviin toimiin Jyväskylässä. Kaupungille asetettiin viime kuun puolessavälissä 500 000 euron uhkasakko vuosia kestäneiden jonojen takia. Maaliskuussa kaupungin jonoissa oli 2 501 yli puoli vuotta jonottanutta potilasta.

Lisäksi esimerkiksi Kainuun sairaanhoitopiirissä jonot ovat paisuneet niin pitkiksi, että Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lähettää sille kehotuksen panna asiat kuntoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö yrittää puuttua jonoihin panemalla hoidon remonttiin kunta- ja palvelurakenneuudistuksen yhteydessä. Asiaa pohtivan työryhmän puheenjohtaja ymmärtää nykytilanteen vaikeaksi.

– Ympäri Suomea on nyt paniikkitilanteita. Toisaalta kunnilla ei ole resursseja ja sitten toiselta puolelta tulee sanktioita ja velvoitteita järjestää hoito kuntoon, vertaa ylijohtaja Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sillanaukee arvioi, että tilanne helpottuu, kun hammashoitoon syntyy suurempia yksiköitä ja Suomeen saadaan lisää hammaslääkäreitä. Vielä viiden vuoden ajan hammaslääkärien määrä tippuu, mutta sitten opiskelupaikkojen lisäys alkaa tuntua terveyskeskuksissa.

Voit tutustua oman sairaanhoitopiirisi tai kuntasi hammashoidon jonotilanteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettipalvelussa. Voit selailla palvelussa muun muassa jonotuksen kestoa tai vaikkapa puheluihin vastaamiseen kuluvaa aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.