Mainos

Hamasin isku romutti taas tulitaukotoiveet Lähi-idässä

Väkivalta on roihahtanut uudelleen Lähi-idässä varhain tänään, kun ääripalestiinalaiset surmasivat neljä israelilaissotilasta Etelä-Israelissa lähellä Gazan rajaa.

Israel syytti veritöistä palestiinalaishallintoa, joka tiedottaja Avi Paznerin mukaan "ei ole tehnyt elettäkään tällaisten veritekojen estämiseksi".

Hyökkäys kohdistui Kerem Shalomin kibbutsin ulkopuolella sijaitsevaan Israelin armeijan vartioasemaan. Israelilaissotilaiden lisäksi siinä kuolivat molemmat palestiinalaishyökkääjät.

Radikaalin Hamas-järjestön aseellinen siipi ilmoittautui syylliseksi iskuun. Hamasin aseellisen siiven antaman lausunnon mukaan päällimmäisenä pontimena iskuun oli viimeviikkoinen aselastin takavarikko Punaisellamerellä.

Palestiinalaishallinto tuomitsi hyökkäyksen ja sanoi pelkäävänsä, että pääministeri Ariel Sharon käyttää sitä tekosyynä "jatkaa kiihtyneitä sotatoimia ja palestiinalaisten saartotoimia".

Israelin armeija kertoi, että kaksi aseistautunutta palestiinalaista tunkeutui Kerem Shalomiin Gazan puolelta. Miehet ampuivat kivääreillä ja heittivät kranaatteja ennen kuin sotilaat surmasivat tunkeutujat. Sekä israelilaisista että palestiinalaisista lähteistä kerrottiin, että pyssymiehillä oli yllään poliisin univormut. Kaikki surmansa saaneet sotilaat olivat Israelin armeijan palveluksessa olevia beduiineja.

Isku kibbutsiin romutti jälleen toiveet pikaisesta tulitaukosopimuksesta. Yhdysvaltain erityislähettiläs Anthony Zinni oli vielä toiveikas palatessaan Lähi-idästä Yhdysvaltoihin sunnuntaina. Zinnin on määrä matkustaa uudelleen Lähi-itään ensi viikon perjantaina.

Hälytystila ja hätäistunto

Israelin radio kertoi, että iskun jälkeen alueen juutalaissiirtokuntiin määrättiin korkein mahdollinen hälytystila. Israelin hallitus kokoontui aamupäivällä hätäistuntoon iskun vuoksi. Israelin radion mukaan maan hallitus lupasi vastauksen iskuun 24 tunnin sisällä. Gazassa asuvien palestiinalaisten kerrottiin pakenevan rakennuksista kaduille pelätessään Israelin ilmaiskuja kostoksi aamun hyökkäyksestä.

Kyseessä oli ensimmäinen israelilaissotilaiden kuolemaan johtanut palestiinalaisten hyökkäys sen jälkeen kun palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat vetosi joulukuisessa puheessaan kaikkien aseellisten hyökkäysten ja itsemurhaiskujen lopettamiseksi. Hamas lupasi tällöin lopettaa hyökkäykset Israelin sisällä.

Hyökkäys sattui israelilaisviranomaisten valmistautuessa matkustamaan Yhdysvaltoihin mukanaan oman arvionsa mukaan pitävät todisteet siitä, että Jasser Arafatin johtama palestiinalaishallinto oli Israelin Punaisellamerellä pysäyttämän aselastin tilaaja.

Arafat kiisti tänään Israelin väitteet siitä, että hän oli mukana aseiden salakuljetusyrityksessä. -Kaikki tämä on valhetta, hän vakuutti. Arafatin mukaan palestiinalaisilla on vastassaan hallitus, joka tähtää vain sotatoimien kiihdyttämiseen.

Solana tuomitsi iskun

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on tuominnut ääripalestiinalaisten hyökkäyksen, jossa sai surmansa neljä israelilaista sotilasta. Solana antoi lausuntonsa Kairossa päätellessään Lähi-itään tekemäänsä kiertomatkaa.

Solanan mukaan isku tehtiin hetkenä, jolloin kaikki saattoivat huomata väkivaltaisuuksien vähentyneen merkittävästi Lähi-idässä ja jolloin terrorismin vastaisessa taistelussa oli todellista yritystä.

Solana tapasi Kairossa presidentti Hosni Mubarakin ja ulkoministeri Ahmed Maherin. Hän totesi neuvottelujen jälkeen, ettei toivosta saa luopua, vaikkei tilanne Lähi-idässä olekaan helppo. -Se, mitä nyt tarvitaan, on poliittinen tahto, Solana huomautti. Hänen mukaansa Lähi-idässä ei ole pulaa erilaisista rauhanaloitteista, mutta tarvitaan vielä rohkeutta tehdä kovia päätöksiä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.