Hämärä lemmikkibisnes kasvaa Suomessa

Viranomaiset arvioivat, että vuosittain omistajaa vaihtaa jopa tuhat pentutehtailun tuloksena syntynyttä koiranpentua.

Huonoissa olosuhteissa kasvaneita lemmikkieläimiä myydään Suomessa entistä enemmän. Pentuja tuodaan laittomasti maahan, ja niitä kasvatetaan massatuotantona myös kotimaassa. Viranomaiset arvioivat, että vuosittain omistajaa vaihtaa jopa tuhat pentutehtailun tuloksena syntynyttä koiranpentua.

Pentutehtailulla tarkoitetaan pentujen huomattavan runsasta teettämistä myyntitarkoituksiin. Ilmiön toistaiseksi räikein huippu tuli julkisuuteen vuosi sitten kesällä. Viranomaiset takavarikoivat Valkealassa asuvalta naiselta yli 100 koiraa, joista osa oli sairaita. Vastaavantyyppinen tapaus on tulossa käräjille Etelä-Suomessa elokuussa.

Eläinsuojeluviranomaisilla on jatkuvassa seurannassa paikkoja, joissa pidetään kymmenittäin koiria, kissoja tai kaneja. Eläinsuojelulain eläinten pidolle asettamat vähimmäisvaatimukset täyttyvät kohteissa usein alarajoja hipoen, jolloin viranomaisten ainoaksi puuttumiskeinoksi jää kasvattajan neuvominen.

- Vaikka minimivaatimukset täyttyisivät, koira ei välttämättä elä hyvissä oloissa. Kymmenien koirien omistajalla tuskin on aikaan niiden riittävään ulkoiluttamiseen. Isoissa laumoissa varttuvat pennut eivät sosiaalistu ihmisen seuraan, Etelä-Suomen läänineläinlääkäri Susanna Pesonen kertoo.

Kysyntä lisää tehtailua

Läänineläinlääkäreiden ja eläinsuojeluvalvojien tietämät pentutehtailutapaukset ovat karua kuultavaa. Kissoja kasvattanut piti kymmeniä eläimiä häkeissä autiotalossa, koirakasvattajan noutajat puolestaan majailivat likaisessa ja pimeässä kellarissa. Eräässä paikassa koirat lisääntyivät vapaasti keskenään, jolloin sisäsiittoisilla pennuilla ilmeni perinnöllisiä sairauksia.

- Tehtailijoista osan motiivina on rahan ansaitseminen, osa on tietämättömiä hyvästä eläimenpidosta. Pentuja ostavat tavalliset ihmiset, jotka eivät osaa epäillä pennun alkuperää tai haluavat säästää rahaa. Jotkut luulevat pelastavansa pennun, mutta hyväksi kuviteltu teko vain jatkaa kierrettä, läänineläinlääkäri Inna Ilivitzky kuvailee.

Pentutehtailua ruokkii etenkin pienikokoisten koirien suuri kysyntä. Vaikka pennun saisikin muutamia satoja euroja rotukoiraa halvemmalla, säästö voi kostautua nopeasti eläinlääkärikuluina.

- Jos emonkaan rokotuksista ei ole huolehdittu, pennulla ei ole turvaa tarttuvia tauteja vastaan. Meille on ilmoitettu koirista, jotka ovat sairastuneet hengenvaaralliseen parvoviruksen aiheuttamaan ripuliin ostamisen jälkeen. Myös paha loistartunta voi hidastaa pennun kehitystä ja jopa vaurioittaa sen keuhkoja, Susanna Pesonen kertoo.

Salakuljetus tuo sairauksia

Venäjältä ja Virosta tuodaan jatkuvasti pentuja Suomeen, ja salakuljetukseen syyllistyvät myös suomalaiset. Pennun rokotustodistus ja maahantuontiasiakirjat eivät aina ole kunnossa, tai papereita on voitu väärentää.

- Itä-Suomessa jäi kiinni henkilö, joka oli väärentänyt suomalaisen eläinlääkärin leimasimen. Sen avulla hän teki kymmenille pennuille rokotustodistuksia, Pesonen mainitsee.

Eläinlääkäreitä huolestuttavat tuontipentujen mukana tulevat tarttuvat taudit. Esimerkiksi rabieksen itämisaika on pitkä, joten tautia levittävä virus voi matkata maahan terveeltä vaikuttavan koiran mukana.

Salakuljettajia on saatu oikeuden eteen. Kaksi vuotta sitten Tampereen käräjäoikeus antoi kahdelle naiselle tuomion muun muassa koirien salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikkomuksista. Kaksikko toi Suomeen yhteensä 180 koiraa itäisestä Euroopasta ja myi koiria ja näiden pentuja edelleen.

Rekisteröimätön rotukoira ei aina synny vahingossa

Rotukoirakin voi olla peräisin pentutehtaasta, eläinsuojeluviranomaiset muistuttavat. Suomen Kennelliittoon kuulunut kasvattaja on määrätty eläintenpitokieltoon viimeksi keväällä Vantaan käräjäoikeudessa.

- Kasvattajille saattaa tulla koirien määrän kanssa vauhtisokeus. Niin sanottua liiketoimintaa laajennetaan niin paljon, etteivät omat voimat ja tilat enää riitäkään, Etelä-Suomen läänineläinlääkäri Susanna Pesonen sanoo.

Kennelliiton sääntöjen mukaan narttu saisi synnyttää vain yhdet pennut vuodessa, mutta joillekin kasvattajille vahinkopentueita voi ilmaantua tasaisin väliajoin. Epäilyttävistä välipentueista tulee liittoon ilmoituksia säännöllisesti.

- Välipentuja ei voi rekisteröidä, joten niillä ei ole jalostusarvoa eikä asiaa virallisiin koiranäyttelyihin. Kasvattajalle ne tuovat ylimääräisiä tuloja. Välipentueista tehdyt ilmoitukset tutkitaan aina, ja pahimmassa tapauksessa kasvattaja voi jopa menettää kennelnimensä ja tulla erotetuksi liitosta, liiton kennelneuvoja Satu Lahtinen kertoo.

Rekisteröimättömät pennut ovat yleensä rekisteröityjä koiria halvempia. Papereiden puutetta saatetaan selitellä esimerkiksi värivirheellä, purentavialla tai sillä, että pentu on tarkoitettu "kotikoiraksi".

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat