Mainos

Halonen kritisoi Häkämiehen Afganistan-lausuntoja

Presidentti Tarja Halonen on tuohtunut puolustusministeri Jyri Häkämiehen Afganistan-lausunnoista.

Presidentti Tarja Halonen vaatii tarkempaa analyysiä keskusteluun Afganistanista ja nopeiden toiminnan joukoista. Halonen oli toimittajien haastateltavana vieraillessaan Farmari-maatalousnäyttelyssä Kuopiossa tänään.

- Lausunnot Suomen panoksesta vain kanttiinitehtävien hoitajana eivät ole kovin analyyttisiä ja sitä paitsi aliarvioivat huoltopuolta, huomautti Halonen. Hän viittasi puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) ja ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) viimeaikaisiin vaatimuksiin Suomen läsnäolon vahvistamisesta Afganistanissa.

Molemmat kokoomusministerit ovat teettämässä selontekoa tai selvitystä Afganistanin rauhanturvaoperaation laajentamisesta. Myös ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) hoputti maanantaina presidenttiä ja hallitusta päättämään osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Halonen toppuuttelee hieman kokoomuslaisten selontekointoa.

- Näihin asioihin ei pidä suhtautua suoritenäytteinä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuuluu presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle. Olisi parempi, että nämä asiat tulisivat hallituksesta pääministerin kautta. Pääministeri vastaa hallituksesta. Syksyllä näihin asioihin on mahdollista paneutua paremmin, huomautti Halonen.

Presidentin mielestä tärkeintä ei ole se, miten Suomi profiloituu maailmalla, vaan se, kuinka Afganistanin kansaa parhaiten voitaisiin auttaa järjestyksen saamiseksi.

- Nyt pitää auttaa Afganistanin poliisivoimien kehitystä, Halonen täsmensi. Rynnäkkökiväärikeskusteluilla hän kuitenkin laittoi pisteen. - Se on kerran käsitelty.

Presidentin mielestä kysymystä nopean toiminnan joukoista tulisi ratkoa eurooppalaisten valtioiden yhteistyöllä, olivatpa ne ne Nato-jäseniä tai ei. Yhteistyömallit on rakennettava EU:n ja Naton välille, ei yksittäisten valtioiden kesken.

- Siinä suhteessa itse kunkin valtion on oltava varovainen lupauksissaan, Halonen sanoi viitaten keskusteluihinsa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa toukokuisella valtiovierailulla.

- Jopa Saksan on vaikea antaa sitoumuksia vuosien päähän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.