Halonen ja Arajärvi naimisiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi ovat menneet tänään iltapäivällä naimisiin. Mäntyniemessä tapahtunutta vihkimistä olivat todistamassa vain läheisimmät perheenjäsenet. Aviopari säilyttää omat nimensä.

Presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi menivät naimisiin

Mäntyniemessä on ollut tänään ainakin monien kansalaisten odottama päivä. Alunperin Sadonkorjuujuhliin kutsutut ystävät ja omaiset saivat ylimääräisen juhlan aiheen. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi menivät naimisiin iltapäivällä kello 14.

Mäntyniemessä tapahtunutta siviilivihkimistä olivat todistamassa vain läheisimmät perheenjäsenet. Siitä kumpi kosi - ei ole tietoa. Tuore aviopari on päättänyt pitää omat sukunimensä. Tuore aviopari ei lehdistöpäällikön mukaan ehdi häämatkalle ja eli arki ja työ jatkuvat.

Vasta illalla kahdeksalta tullut virallinen tiedote päätti erityisesti vaalikampanjan aikana kiihkeänä velloneen keskustelun Halosen ja Arajärven siviilisäädystä. Presidentinvaalikamppailun tuoksinassa Halosen avoliittoa pidettiin paljon esillä - se oli myös vastapuolen lyömäase, kun Aho etenkin kampanjansa alkuvaiheessa nosti perheensä esiin. Uskonasiat, Seta tai siviilisääty eivät kaataneet Halosta - oma linja miellytti erityisesti kaupunkilaisia ja naisia.

Titteliongelma poistuu

Presidenttiparin avioituminen poistaa protokollaongelman siitä, millä tittelillä presidentti Tarja Halosen elämänkumppania Pertti Arajärveä olisi kutsuttava. Arajärven titteli nousi keskustelunaiheeksi muun muassa ennen keväistä Ruotsin-vierailua, jolloin pohdittiin, voidaanko avopuolisosta presidentin kanslian käytännön mukaan kutsua ruotsiksi nimellä make. Lopulta päädyttiin presidenttiparin omasta toivomuksesta titteliin valiokuntaneuvos. Make tarkoittaa aviopuolisoa, avopuolisosta käytetään ruotsiksi sanaa sambo. Asiasta keskusteltiin muutoinkin pitkin kevättä vilkkaasti erityisesti suomenruotsalaisissa tiedotusvälineissä. Jotkut niistä päätyivät kutsumaan Arajärveä nimikkeellä presidentens man eli presidentin mies. Myös suomenkielisissä toimituksissa mietittiin, voidaanko Arajärvestä käyttää nimikettä puoliso. Asia askarrutti tavallisiakin kansalaisia. Kielitoimistoon tuli presidentinvaalien jälkeen kyselyjä siitä, mikä olisi soveliain titteli Arajärvelle.

Piispat onnittelevat kohteliaasti

Luterilaisen kirkon piispat onnittelevat kohteliaasti presidenttiä avioliiton johdosta, mutta ovat muuten asiasta lyhytsanaisia. Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huovinen esittää parhaat onnentoivotuksensa ja Jumalan siunausta. Tampereen hiippakunnan piispa Juha Pihkala kertoo tietysti olevansa iloinen presidenttiparin ratkaisusta. Hän vakuuttaa, että myös siviilivihkiminen riittää kirkolle hyvin, sillä ratkaisu sinällään oli myönteinen. Sen sijaan hän ei ota kantaa siihen, että presidentti Tarja Halonen ei ole kirkon jäsen. Pihkalan mukaan se on henkilökohtainen asia, kun taas avioliitto on julkinen ja yhteiskunnallinen kysymys. Luterilaisen kirkon johto on aikaisemminkin varonut puuttumasta julkisesti Tarja Halosen kirkkoon kuulumattomuuteensa tai hänen avoliittoonsa. Esimerkiksi arkkipiispa Jukka Paarma sanoi viime maaliskuussa lehtihaastattelussa, että kysymys on Halosen yksityisasioista, vaikka kirkolla toki onkin asiassa oma opetuksensa. Myös Lapuan piispa Jorma Laulaja esittää presidenttiparille onnittelunsa ja toteaa, että "tätä ehdittiin jo odottaa ja toivoa". Laulaja on ollut poikkeus piispojen joukossa, sillä hän otti viime maaliskuussa kantaa presidentin avosuhteeseen. Piispa sanoi tuolloin toivovansa kansalaisena, että presidentti olisi naimisissa. Laulajan mukaan presidentin siviilisääty ei ole yksityisasia.

Pääministeriparilta onnittelut

Pääministeri Paavo Lipponen ja rouva Päivi Lipponen ovat lähettäneet onnittelut presidentti Tarja Haloselle ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvelle, kerrottiin valtioneuvoston kansliasta illalla. Eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen kertoi avioitumisen olevan oikein iloinen ja odotettu uutinen. -Minusta on oikein ihanaa. Onneksi olkoon kaikin tavoin. Uosukainen sanoi ennustaneensakin, että pari solmii avioliiton tämä kesän aikana. Myös keskustan puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki toivotti Mäntyniemen tuoreelle avioparille onnea, menestystä ja hyvää sopua.
(MTV3-STT)

Tapauksesta lyhyt tiedote tasavallan presidentin virallisilla kotisivuilla

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja