Halloween-asu sai aikaan viharyöpyn – nainen pukeutui hengenvaaralliseksi taudiksi: "Yritin miettiä kaikista vähiten pelottavaa asiaa"

Rokotekriitikko pukeutui halloweenin kunniaksi tuhkarokoksi ja somemyrsky oli valmis, kertoo muiden muassa Fox News.

– Yritin miettiä kaikista vähiten pelottavaa asiaa, joka voisin olla halloweenina. Joten minusta tuli tuhkarokko, yhdysvaltalainen Heather Simpson kirjoittaa nenäkkäästi nyt viraalissa Facebook-julkaisussaan.

Kuvassa mustiin pukeutunut nainen on piirtänyt ihoonsa punaisia pisteitä. Punaläiskäinen ihottuma on tyypillinen tuhkarokon oire.

Heatherin rokotevastainen kuva on vastaus toisen yhdysvaltalaisnaisen halloween-asuun, jonka ideana puolestaan on näpäyttää rokotekriitikoita. Bloggaaja Autumn Dayss kertoo pukeutuneensa äidiksi ja tämän rokottamattomaksi lapseksi. Kantorepussa kyseinen nainen kantaa pientä luurankoa.

Mautonta halloween-pukeutumista

Kahdella kuvalla on ollut hyvin erilainen vastaanotto. Siinä missä rokotekriitikoiden kustannuksella julmasti pilailevan Autumn Dayssin kuvalle naureskellaan ja sitä kehutaan vuoden parhaaksi asuksi, Heatherin veto tuomitaan idioottimaiseksi.


Heather pukeutui halloweenina tuhkarokoksi. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.


Heather puku oli vastine tälle asulle. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

– Katsopas, idiootti. Älä leiki tulella kultaseni, eräs nainen kommentoi Heatherin kuvaa Facebookissa.

– Ensimmäisen maailman etuoikeuksia. Kehittymättömissä maissa ihmiset kävelevät tunteja ja kilometrejä saadakseen elämän pelastavan rokotteen, toinen muistuttaa.

– Helppo sinun on puhua, koska sinulla ei ole ollut tuhkarokkoa rokotteen vuoksi, kolmas täräyttää.

Facebookin lisäksi Heatherin tuhkarokkoasua on kritisoitu Redditissä, jossa kuva on jaettu saatetekstillä: ”Hirviö pilkkujen kanssa tai ilman.”

Monen mielestä potentiaalisesti hengenvaarallisella tuhkarokolla leikkiminen halloweenina on mautonta. Tämän tosin voi katsoa koskevan sekä rokotemyönteisiä että -vastaisia ihmisiä.

Tuhkarokko on hengenvaarallinen tauti

Tuhkarokko on erittäin herkästi tarttuva virustauti, jonka sairastivat käytännössä kaikki lapset ennen rokotteen käyttöönottoa, kertoo Terveyskirjasto. Tuhkarokkoon ei ole olemassa lääkettä. Sairastaminen tuo taudille elinikäisen immuniteetin, mutta tuhkarokkoon liittyy komplikaatioita. Tuhkarokko voi aiheuttaa välikorvatulehduksen, keuhkokuumeen ja aivotulehduksen.

Tuhkarokko on edelleen suuri uhka lapsille etenkin köyhissä maissa. Noin joka tuhannes tuhkarokkoon sairastuva menehtyy tautiinsa.

Suurimmassa vaarassa ovat pienet ja rokottamattomat lapset. Suomessa tuhkarokkoa vastaan kehitetty rokote on ollut laajassa käytössä vuodesta 1975 lähtien. Rokotevastaisuus kuitenkin on lisääntymässä ympäri läntistä maailmaa. Viime vuonna EU-maissa todettiin yli 12 000 tuhkarokkotapausta, joista 35 johti kuolemaan. Suomessa tautitapauksia oli 16.

Lue myös:

    Uusimmat