Vain 8 kuukauden ikäiselle tyttövauvalle ilmestyi laikkuja ja kuume nousi 40 asteeseen – äiti avautuu: "Lapseni sai tuhkarokon, koska muut eivät rokota"

Tyttövauva sai tuhkarokon vain kahdeksan kuukauden iässä 0:24
Tyttövauva sai tuhkarokon vain kahdeksan kuukauden iässä.

Israelilaisnaisen kuopus sai tuhkarokon ollessaan kahdeksan kuukauden ikäinen.

Fainy Sukenik on neljän lapsen äiti, joka on pitänyt huolta, että lasten rokotukset ovat ajan tasalla.

CNN uutisoi Sukenikin ja hänen miehensä kuopuksesta, tytöstä nimeltä Shira Goldschmidt. Tyttövauva oli kahdeksan kuukauden ikäinen saadessaan tuhkarokon.

Shiraa ei oltu rokotettu, koska tyttö oli niin nuori.

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama koko kehon tulehdustila eli yleisinfektio. Suomessa tuhkarokolta suojaava MPR-rokote annetaan normaalin rokotusohjelman mukaan kahdessa vaiheessa: ensimmäinen 12–18 kuukauden iässä ja toinen kuusivuotiaana.

Ensimmäinen rokote voidaan aikaistaa niin, että 11 kuukauden ikäinen vauva voi ottaa sen. Sitä nuorempana rokotettu lapsi tulee joka tapauksessa rokottaa myöhemmin kahdesti, koska rokotteen teho on vauvaiässä heikompi.

Suomessa rokotevastaisuus nousi otsikoihin syksyllä 2018. Pohjanmaalla Luodon kunnassa esikouluikäisellä lapsella todettiin tuhkarokko.

Alueella, jossa kunta sijaitsee, on paljon rokottamattomia lapsia ja rokotusvastaisuutta.

Tyttövauva joutui sairaalaan

Kahdeksan kuukauden ikäinen Shira-tyttö sai tuhkarokosta oireita, joiden vuoksi hän joutui sairaalaan.

Asiantuntijoiden mukaan tartunnan syy oli selkeä: rokotevastaiset ihmiset. Monet vanhemmista eivät suostu rokottamaan lapsiaan.

Tuhkarokkoa esiintyy tällä hetkellä paljon sekä Yhdysvalloissa että Israelissa, missä Fainy Sukenik asuu Shira-tyttärensä ja muun perheensä kanssa.

Rokotteista kieltäytyneet saattavat levittää oman rokotevastaisen yhteisönsä ulkopuolella tuhkarokkoa vauvoihin. Israelissa vauvoja ei rokoteta ennen yksivuotissyntymäpäivää.

– Olen vihainen ja turhautunut. Kirjoitin Facebookiin päivityksen, jossa syytin rokotevastaisia ihmisiä siitä, että he aiheuttavat toimillaan tuskaa meidän lapsillemme, Sukenik kertoo CNN:lle.

Terveysviranomaisten mukaan samalla tavalla on tapahtumassa Yhdysvalloissa – ellei ole jo tapahtunutkin.

"Se on väistämätöntä"

Rokotteista kieltäytyvät tartuttavat tuhkarokon alle vuoden ikäisiin lapsiin, joiden vanhemmat haluavat rokottaa lapsensa, mutta eivät lapsen iän vuoksi voi sitä tehdä.

– Se on väistämätöntä, kommentoi Houstonissa sijaitsevan lääketieteellisen oppilaitoksen rokotetutkija Peter Hotez.

Yhdysvaltojen sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viraston mukaan tuhkarokon aiheuttava paramyksovirus on erittäin helposti tarttuva.

Alle vuoden ikäinen vauva voi saada tartunnan huoneesta, jossa tuhkarokkoa sairastava ihminen on ollut kahta tuntia aiemmin.

– Yhdysvaltalaisvauvat eivät eroa israelilaisvauvoista. Tuhkarokkoa levittävä virus on sama Israelissa ja Yhdysvalloissa, rokoteneuvonantaja William Schaffner kommentoi.

Laikkuja, vuotava nenä ja 40 asteen kuume

Joulukuussa 2018 Shira Goldschmidt oli kahdeksan kuukauden ikäinen. Tytön nenä vuosi ja hänelle nousi 40 asteen kuume.

Vanhemmat veivät lapsen lääkärin vastaanotolle, jossa lapsella todettiin olevan tavallinen flunssa, joka on pian ohi.

Muutamaa päivää myöhemmin Shiran ihoon ilmestyi punaisia laikkuja.

– Laikkuja ei ilmestynyt vain yhteen kohtaan, vaan ihan joka puolelle. Suun sisään, sormien väleihin, varpaisiin ja varpaiden väleihin, Fainy Sukenik kertoo.

– Olen kokenut äiti, mutta en ollut ikinä nähnyt vastaavaa. Olin todella peloissani.

Shira-tyttö ei pystynyt syömään. Tyttö sai hädin tuskin juotua. Hänen hengityksensä oli vaikeaa ja hän oli niin heikko, ettei hän jaksanut pysyä pystyssä.

Sukenik vei tytön sairaalaan miehensä kanssa. Shira joutui eristykseen ja joutui tiputukseen.

Fainy Sukenik kirjoitti samoihin aikoihin tunteikkaan postauksen hepreaksi Facebookiin.

– Puhutaanpa hetki valinnanvapaudesta niiden ihmisten kohdalla, jotka uskovat, että rokotukset ovat saatanasta ja kaiken pahan alku ja juuri. Näillä ihmisillä on oikeus uskoa mitä ja mihin haluavat, mutta sitä ei sovi unohtaa, mitä se tarkoittaa muille ihmisille, Sukenik kirjoitti.


Nainen ehdotti, että rokotteista kieltäytyvien ihmisten pitäisi pysyä suljetuilla alueilla tai pitää esillä kylttiä, josta selviää heidän olevan rokotteista kieltäytyneitä.

– Häpeävätkö nämä ihmiset sitä, että he eivät ota rokotuksia? Eivät. Niinpä heidän pitäisi selkeästi ja jo kaukaa ilmoittaa vaikkapa kyltillä asiasta. Ja antaa minun tehdä valinta siitä, leikkivätkö lapseni rokottamattomien lasten kanssa, Sukenik sanoo.

Voi olla kohtalokas tauti

Tuhkarokon leviäminen Yhdysvalloissa alkoi viime vuonna, kun newyorkilainen lapsi kävi perheineen Israelissa ja sai tartunnan. Tauti levisi.

Hiljattain tuhkarokkoa sairastava ihminen matkusti New Yorkista Michiganin osavaltioon ja tartutti taudin 41 ihmiseen.

Tuhkarokko ei ole levinnyt Yhdysvalloissa yhtä laajasti kuin Israelissa. Maaliskuun 2018 jälkeen Israelissa on todettu lähes 4 000 tuhkarokkotapausta.

Samalla aikajaksolla Yhdysvalloissa on löydetty tuhkarokkoa sairastavia alle tuhat.

– Tuhkarokon leviäminen on hurjan sitkeää, rokoteneuvonantaja Schaffner sanoo.

Tauti voi olla kohtalokas. Yhdysvaltojen sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viraston mukaan jokaista tuhatta tuhkarokolle altistunutta lasta kohti yksi tai kaksi kuolee.

"En voi elää ilman pelkoa"

Shira Goldschmidt täytti taannoin vuoden. Tytön tuhkarokko on lähes selätetty.

– Luojan kiitos, Shira on kunnossa. Hän on iloinen ja otti ensimmäiset askeleensa, Fainy Sukenik sanoo.

Tilanne ei ole kuitenkaan täysin ohi. Lääkärit kertoivat Shiran vanhemmille, että tuhkarokon aiheuttamia oireita ja komplikaatioita saattaa ilmetä vielä tulevina vuosinakin.

Moista tapahtuu harvoin. On silti mahdollista, että 7–10 vuotta tuhkarokon sairastamisen jälkeen ihminen voi saada hitaasti kuolemaan johtavan aivojen yleistulehduksen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan aivojen yleistulehdus ilmenee yhdellä ihmisellä 100 000 tuhkarokon sairastanutta kohti.

– Vuosikausiin en voi elää ilman pelkoa, Sukenik toteaa.

Fainy Sukenikin Facebook-postausta on kommentoitu yli 4 000 kertaa, niin positiivisesti kuin negatiivisestikin.

Sukenikin mukaan rokotevastaiset ihmiset ovat kutsuneet häntä huonoksi äidiksi ja väittäneet, että hänellä on jokin geneettinen vika.

– Jos he haluavat haastaa riitaa, en pelkää. Olen nähnyt, millaista se on, kun lapsi sairastaa tuhkarokkoa. Meidän vastuullamme on se, että tauti katoaa ja että vastaavaa ei tapahdu enää yhdellekään lapselle.

Katso alla CNN:n uutisvideo tuhkarokon leviämisestä Yhdysvalloissa.

Tuhkarokkotapausten määrä kasvaa 0:55

Lue myös:

    Uusimmat