Mainos

Hallituspuolueet linjaavat budjettinäkemyksiään

Hallituspuolueet valmistautuvat alkuviikosta eduskuntaryhmiensä kokouksissa keskiviikkona alkaviin hallituksen budjettineuvotteluihin. Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä on koolla huomenna ja tiistaina Joensuussa, kokoomuksen eduskuntaryhmä huomenna Hämeenlinnassa ja tiistaina Helsingissä, vihreä eduskuntaryhmä samoina päivinä Tampereella ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä tiistaina Helsingissä. RKP:n eduskuntaryhmä linjasi budjettinäkemyksiään jo viime viikolla.

Yksi keskeinen kysymys eduskuntaryhmien kokouksissa on tapa, millä kunnille ensi vuonna tulossa olevaa yhteisöverojen tuottoa leikataan valtiolle. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) sanoi viikonvaihteessa, että valtiovarainministeriön esittämän valtionosuuksien indeksitarkistuksen puolittamisen vaihtoehtona voidaan tarkastella myös yhteisöverojen tuoton jakosuhteen muuttamista.

Nyt kunnat saavat osakeyhtiöiden, osuuskuntien, säätiöiden yms. yhteisöjen maksamista veroista 44,8 prosenttia, valtio 50 prosenttia ja seurakunnat 5,2 prosenttia. Yhteisverojen tuoton ennakoidaan kasvavan ensi vuonna merkittävästi, koska yrityksillä on useita miljardeja markkoja siirtymävarauksia, jotka on purettava tämän vuoden aikana.

Valtionosuuksien indeksikorotusten leikkaamisen on katsottu kohtelevan kuntia epäoikeudenmukaisesti verrattuna siihen, miten kunnat hyötyvät yhteisöverojen tuotosta. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on todennut, että yhteisöverojen tarkasteleminen erikseen saattaisi nostaa leikkaussummaa suunnitellusta 350 miljoonasta markasta.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien odotetaan ottavan kokouksissaan kantaa muun muassa arvonlisäverotuksen muutoksista. Valtiovarainministeriön esitys kiristäisi joukkoliikenteen arvonlisäverotusta. Eduskuntaryhmät linjannevat näkemyksiään myös tuloverotuksesta.

Budjettineuvotteluissa on tarkoitus tehdä vain päätös kahden prosentin inflaatiotarkistuksesta verotaulukkoihin. Muut tuloverotusta koskevat ratkaisut jäisivät myöhemmäksi, tuloratkaisun yhteyteen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.