Hallitus terästäytyi – Suomeen ulkomailta palaavat matkustajat ohjataan lentokentältä suoraan karanteeniin: "Matkustajille tarjotaan kyytimahdollisuus karanteenitiloihin, että he eivät missään nimessä käytä julkisia kulkuvälineitä"

Lentokentällä on toimivaltainen viranomainen, jolla on oikeus määrätä virukseen sairastunut matkustaja karanteeniin. Valtioneuvoston turvallisuusjohtajan mukaan päätökset tehdään aina tapauskohtaisesti.

Hallitus on terästäytynyt ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien karanteenikäytännöissä. Perjantaina kuultu uusi linjaus on, että kaikkien Suomeen ulkomailta palaavien matkustajien tulee olla kaksi viikkoa karanteenissa ja karanteeni alkaa jo lentokentältä.

Lähtökohtaisesti karanteeniin mennään kotiin, mutta julkisten liikennevälineiden käyttö on ulkomailta tulevilta matkustajilta kielletty. Hallitus pyrkii järjestämään kuljetuksia lentokentältä karanteenitiloihin niille, joilla ei ole omaa autoa.

– Tällä hetkellä valmistellaan ratkaisua, että matkustajille tarjotaan kyytimahdollisuus karanteenitiloihin, että he eivät missään nimessä käytä julkisia kulkuvälineitä, sanoi Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen tiedotustilaisuudessa perjantaina aamupäivällä.

Esimerkiksi sellaiset ulkosuomalaiset, joilla ei ole pysyvää asuntoa Suomessa, ohjataan lentokentältä sosiaali- ja terveysyhtiö Luonan tarjoamaan karanteenimajoitukseen. Kurvisen mukaan tilapäisasuntoihin ohjataan myös heitä, jotka eivät pääse siirtymään kotikaranteeniin.

– Ne joilla ei ole tällaisia olosuhteita olemassa, esimerkiksi ulkopaikkakuntalaiset, heille varataan se mahdollisuus siirtyä suunniteltuihin karanteenitiloihin, Kurvinen sanoi.

Majoitus maksetaan lähtökohtaisesti itse. Luonan toimitusjohtajan Milja Saksin mukaan hinta on muutamia kymppejä vuorokaudessa. Hinnat ovat hänen mukaansa samoja, joista on sovittu pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa Luonan asunnoissa koronakaranteenissa jo olevien majoittumisesta.

Rajavartijat selvittävät suullisesti passintarkastuksessa, onko matkustajilla sellaista määränpäätä Suomessa, jossa karanteeni pystytään järjestämään. Kentillä on myös terveydenhuollon ammattilaisia ja kuulutuksia on lisätty.

Kurvisen mukaan lentokentällä on toimivaltainen viranomainen, jolla on oikeus määrätä virukseen sairastunut matkustaja karanteeniin.

– Päätökset tehdään aina tapauskohtaisesti, Kurvinen sanoi.

Koronatarkastuksia lentokentillä

Kansainvälinen lentoliikenne on ohjattu manner-Suomessa kahdelle lentokentälle, Helsinki-Vantaalle ja Turkuun.

Vantaan kaupungin terveydenhuollon työntekijöitä on päivystämässä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kentälle saapuvat perjantaina ensimmäiset kolme kotiutuslentoa Kyprokselta ja Portugalista.

Niiden matkustajat ovat kuitenkin vain pieni osa Suomeen palaavista. Yhteensä viikonlopun aikana saapuu vähintään 6 000 ihmistä ulkomailta Suomeen, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Viljasen mukaan Vantaan kaupungin työntekijät tekevät koronatarkastuksia lentokentällä ennen kaikkea muille kuin valtion lennoilla Suomeen palaaville matkustajille.

Koronatestaamista keskitetään oirehtiviin ihmisiin. Sosiaali- ja terveysministeriöllä on puolestaan oma kontrollipisteensä valtion lennoilla palaaville. Kontrollipisteet sijaitsevat lentokentän yhteydessä.

Viljasella ei ollut vielä perjantaina päivällä tarkempia tietoja siitä, ketkä kaikki testataan ja millaiset ohjeet eri tilanteissa oleville Suomeen palaajille annetaan. Kaikille palaajille jaetaan kuitenkin lentokoneessa tai viimeistään kentällä viranomaisten ohjeet.

– Toivon todella, että ihmiset tuntevat vastuunsa ja noudattavat ohjeita, Viljanen sanoo.

Majoitus omalla kustannuksella

Kurvisen mukaan Helsingin alueella on tällä hetkellä 140 yksiötä tai kaksiota, joihin ihmisiä voidaan ohjata karanteeniin. Turun alueella karanteeniin voidaan sijoittaa maksimissaan noin tuhat matkustajaa tällä hetkellä.

Luona oli varautunut jo perjantai-iltana majoittamaan lentokentältä tulevia matkustajia.

– Emme tiedä etukäteen, kuinka moni tilapäistä asuntoa tarvitsee, mutta uskaltaisin luvata, että jo tänä iltana kaikille Suomeen palaaville löytyy turvallinen asunto tarvittaessa, toimitusjohtaja Saksi sanoi perjantaina.

Luona on toiminut jo puolitoista viikkoa pääkaupunkiseudun kuntien kumppanina koronasta johtuvassa tilapäismajoituksessa. Asiakkaita on tähän mennessä ollut kymmeniä, mutta Saksin mukaan Luona on nyt varautunut majoittamaan pääkaupunkiseudulla satoja ja valtakunnallisella tasolla tuhansia ihmisiä.

– Kunnat ovat jo voineet ohjata meille asiakkaita koronakaranteeniin ja nyt olemme laajentaneet tätä yhteistyössä STM:n kanssa lentokentälle.

Saksin mukaan asunnot ovat normaaleja kalustettuja asuntoja, joissa on omat keittiöt ja peseytymismahdollisuudet.

– Ajatuksena on, että olosuhteet olisivat mahdollisimman normaalit ja kodinomaiset, jos siellä täytyy vaikka perheen olla neljän seinän sisällä 14 päivää.

Asunnoissa on otettu huomioon koronaviruksen aiheuttamat erityisvaatimukset. Siivous hoidetaan THL:n ohjeistusten mukaan ja tarvittaessa Luona pystyy järjestämään asuntoihin terveydenhuoltopalveluita sekä kauppa-, ateria- ja kuljetuspalveluita.

Lue myös:

    Uusimmat