Mainos

Hallitus esittää perustuslain muuttamista

Esityksellään hallitus pyrkii ulos perustuslaillisesta umpikujasta, johon kriisinhallintalain käsittely eduskunnassa on johtanut.

Hallitus esittää perustuslain muuttamista siten, että presidentti päättää aina kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä riippumatta siitä, onko niiden operaation valtuuttanut YK, Euroopan unioni, Etyj tai jokin muu taho. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät antoivat yksimielisen tuen ehdotukselle.

Uudistusesitys on määrä käsitellä kahdessa peräkkäisessä eduskunnassa. Se voi siten tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2007. Perustuslain muutoksesta tehdään näillä valtiopäivillä päätös yksinkertaisella enemmistöllä ja vaalien jälkeen päätökseen tarvitaan 2/3 enemmistö

Esityksellään hallitus pyrkii ulos perustuslaillisesta umpikujasta, johon kriisinhallintalain käsittely eduskunnassa on johtanut. Perustuslakivaliokunnan enemmistön näkemyksen mukaan EU-johtoisiin operaatioihin osallistumisesta päättää valtioneuvosto.

Kun hallitus ei saanut tahtoaan läpi, se veti esityksensä pois eduskunnasta.

Sasi: Iso muutos presidentinvallan suuntaan

Eduskunnan perustuslakivaliokuntaa johtava Kimmo Sasi sanoo, että hallituksen perustuslakiin kaavailema muutos on iso ja sitä on syytä harkita vakavasti ja perusteellisesti.

Jos perustuslakiin lisätään, että päätöksen osallistumisesta kriisinhallintaoperaatioihin tekee kaikissa tapauksissa tasavallan presidentti, Sasin mielestä sillä lisättäisiin selkeästi presidentin valtaa ja asetettaisiin rajoituksia valtioneuvoston päätösvallalle EU-asioissa.

-Tämä on erittäin suuri periaatteellinen kysymys. Nyt aletaan siirtää valtioneuvoston oikeutta ratkaista EU-asioita joiltakin osin presidentille. Tämä on merkittävä muutos vastakkaiseen suuntaan kuin tähän asti on edetty, Sasi kommentoi hallituksen aikeita tuoreeltaan eduskunnassa.

Hallituksen avainministerit perustelivat muutosta sillä, että tasavallan presidentti on päättänyt kriisinhallintaoperaatioista tähänkin asti eikä perustuslakiin nyt ajateltu "täydennys" muuttaisi nykyistä tilannetta.

Sasi vastasi, että perustuslakivaliokunnan kannanotossa on määritelty se, mikä on nykyisin perustuslain mukainen tilanne. Valiokunnan mielestä päättäminen osallistumisesta EU-johtoisiin operaatioihin kuuluu hallitukselle.

-Kaikki muutokset, joita vallitsevaan tilanteeseen tehdään, ovat muutoksia. Hallituksen pitäisi noudattaa perustuslakivaliokunnan nyt voimassa olevaa kantaa, Sasi sanoi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.