Mainos

Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma pian valmis

Ohjelman on tarkoitus helpottaa ulkomaisen työvoiman saantia aloille, joille ei kotimaasta saada riittävästi työvoimaan.

Hallitus sai tänään iltakoulussaan maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa viimeistelyä vaille valmiiksi. Ohjelma hyväksytään lähiaikoina valtioneuvoston istunnossa.

Ohjelman tarkoitus on edistää työperusteista maahanmuuttoa. Se muodostaa puitteet erityisesti EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa koskevan politiikan suunnittelulle ja toimeenpanolle.

Ohjelma sisältää yhteensä 34 politiikkalinjausta toimenpiteineen. Useat linjaukset edellyttävät valmistelua yhteistyössä eri hallintojen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Uusia keinoja ovat muun muassa yhteistyö työvoiman lähtömaiden kanssa, Suomen vetovoimatekijöiden korostaminen ja lupajärjestelmän yksinkertaistaminen. Työvoimalle luodaan myös opastusjärjestelmä, johon voi sisältyä esimerkiksi kieliopetusta ja koulutusta Suomen työelämästä ja yhteiskunnasta.

Työministeri Tarja Filatov korosti iltakoulun jälkeen, että ohjelmassa pyritään helpottamaan nimenomaan ulkomaisen työvoiman saantia aloille, joille ei saada riittävästi omaa työvoimaa. Suomen markkinointivalttina hän piti muun muassa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jonka vahvuuksia pitää hyödyntää entistä tehokkaammin.

Ohjelmassa painotetaan myös maahanmuuttajien kotouttamisjärjestelmän tehostamista ja etnisten suhteiden parantamista. Tavoitteena on edistää moniarvoisen, monikulttuurisen ja syrjimättömän yhteiskunnan kehittymistä ja siten tukea Suomen kansainvälistymistä ja parantaa kansainvälistä kilpailukykyä.

Maahanmuuttopoliittisen ohjelman laatiminen on kirjattu pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmaan. Ensimmäisen luonnoksen valmisteli maaherra Rauno Saaren johtama virkamiestyöryhmä juhannukseksi 2005.

Ohjelmaa käsiteltiin hallituksen iltakoulussa viime maaliskuussa. Tuolloin sen todettiin vaativan vielä joitakin työmarkkinajärjestöjen kanssa valmisteltavia täsmennyksiä, jotka on nyt tehty.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.