Mainos

Häkämies eläkeratkaisusta: Toivottavasti kukaan ei anna vaalilupauksia

Elinkeinoelämän keskusliiton mielestä eläkeiän nostoa ei voi tällä hetkellä vauhdittaa poliittisten lupausten takia.

– SDP antoi vaalilupauksen, että eläkeikään ei kosketa ja se on ollut sen takia jäissä. Valmistelu on käynnissä ja tähtää syksyyn, että ratkaisu syntyisi. Toivon mukaan kukaan ei nosta vaalikysymykseksi tätä, ettei tapahdu uudelleen tämän tyyppistä poliittista seisahtumista, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Työmarkkinajärjestöjen on määrä sopia työurien pidentämisestä syksyllä. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola muistuttaa, että neuvotteluissa ollaan aikataulussa. 

– Jäämisikä eläkkeelle nousee 62,4 vuoteen vuoteen 2025 mennessä. Meille tärkeitä asioita ovat nyt ne, että pystytään turvaamaan rahoitus ja etuisuudet.

Eläkeratkaisuun toivotaan joustoa

Palola toteaa, että eläkeikä-keskustelussa täytyy huomioida myös työpaikat.

– Tarvitaan sellaista politiikkaa, että luodaan uusia työpaikkoja ja luodaan työtä, millä sitä työuraa pidennetään. Tämä on tärkeää. Eläkeratkaisulla ei ratkaista ongelmia, me emme ratkaise lyhyen, eikä pitkän aikavälin ongelmia. Meidän järjestelmä on periaatteessa kunnossa, se tarvitsee vain vähän viilaamista.

Häkämiehen mukaan eläkejärjestelmän uudistamisessa keskeistä on kasvu.

– Elinkeinoelämän yritysten keskeinen näkökulma on se, että työeläkemaksu, jota siis maksavat työnantajat ja työntekijät, jäädytetään. Kasvu hillitään, käytännössä jäädytetään. Se edellyttää sitä, että pystytään aidosti tekemään sellaisia päätöksiä, että työuria pidennetään.

STTK:n Palola vakuuttaa, että eläkeratkaisussa tullaan ottamaan huomioon myös työelämässä jaksaminen.

– Mikäli sitten päädytään yhtenä osana eläkeratkaisua, että eläkeikää pidennetään, niin siellä pitää olla joustavia elementtejä. Me ei työuria pidennetä pelkästään eläkepolitiikalla, vaan pitää panostaa myös työelämän laatuun. Meidän täytyy miettiä, mitkä ovat ne toimenpiteet, joilla saadaan joustavuutta, jotta se ikääntynyt työntekijä pystyy olemaan työelämässä. Lisäksi meidän pitäisi myös miettiä, mitkä ovat ne kannustimet työnantajalle pitää se ikääntyvä työntekijä töissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja