Hadithan verilöyly etenee sotaoikeuteen

Irakin Hadithassa tapahtunut verilöyly on yksi Yhdysvaltain armeijan mustia hetkiä: merijalkaväen sotilaat surmasivat syytteiden mukaan 24 siviiliä marraskuussa 2005. Nyt tuon surmatyön päätekijäksi epäillyn kersantti Frank Wuterichin kohtaloa ryhdytään käsittelemään sotaoikeudessa Camp Pendletonissa.

Wuterichin syytteitä on lievennetty tutkinnan aikana 17:stä murhasta yhdeksäksi tapoksi. Hänen oikeudenkäyntinsä alkaa ensi viikolla, ja se voi kestää kuukausia.

Ennen Wuterichia oikeuden eteen astuu everstiluutnantti Jeffrey Chessani, jota syytetään tapauksen peittelystä ja sen tutkimatta jättämisestä. Chessani on korkea-arvoisin upseeri sitten Vietnamin sodan, jota syytetään taistelutehtävissä tapahtuneista rikoksista.

Kaikkiaan neljää sotilasta syytettiin alun perin murhista ja neljää upseeria verilöylyn tutkimatta jättämisestä, mutta murhasyytteet on kuitenkin vaihdettu kevyempiin jutun käsittelyn edetessä.

Rikosten vähättely arkipäivää

Tuorein esimerkki sotilaiden syytelinjan lievyydestä on Kirkukissa tehdystä irakilaissiviilin murhasta syytetyn Christopher Shoren tuomio. Alkuperäinen syyte lieveni lopulta pahoinpitelyksi.

Atlanta Journal-Constitution -lehden laskelmien mukaan Irakin sodan aikana kaikkiaan 29:ää sotilasta on epäilty murhista, mutta vain 13 on myös saanut murhatuomion, yhdeksän on selvinnyt lievemmillä syytteillä.

Pahamaineinen Abu Ghraibin vankien kidutusskandaali on myös yksi esimerkki syytelinjan keveydestä. Neljästätoista rikoksiin syyllistyneestä sotilaasta kaksitoista tuomittiin, useimmat hyvin lieviin rangaistuksiin. Osa sai vain sakkoja tai alle vuoden vankeustuomion.

Päätekijöiksi sanotut Lynndie England ja Charles Graner tuomittiin kolmen vuoden ja kymmenen vuoden vankeuteen. Tuomiolla ovat lisäksi olleet yleensä vain rivisotilaat, ja ylempänä komentoketjussa olleet - erityisesti Abu Ghraibin kohdalla - ovat selvinneet ilman kovia rangaistuksia.

Yhdysvallat ei ole tunnustanut Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivaltaa, koska se haluaa pitää sotilaansa sen syytteiden ulottumattomissa. Irakissa kovia otteita käyttävät yksityiset turvayhtiöt ovat myös turvassa syytteiltä - ne ovat sekä Irakin oikeuslaitoksen että Yhdysvaltain sotaoikeuden valtapiirin ulkopuolella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat