GSK: Rokotteen ja narkolepsian yhteys selvitettävä pikimmiten

Sikainfluenssarokotteen mahdollinen yhteys narkolepsiaan huolestuttaa monia. Esimerkiksi Huomenta Suomessa vieraillut unitutkija Markku Partinen vaatii, että sikainfluenssarokotukset on keskeytettävä, kunnes mahdollinen yhteys narkolepsiaan on selvitetty.

Pandemrix-rokotteen kehittänyt lääkeyhtiö GlaxoSmithKline ymmärtää huolen rokotteen turvallisuudesta.

- Ymmärrämme hyvin, että uutiset narkolepsia-tapauksista ovat herättäneet huolta. On erittäin tärkeää selvittää mahdollisimman nopeasti, miksi narkolepsia-tapaukset ovat lisääntyneet, sanoo GlaxoSmithKlinen lääketieteellinen johtaja Petteri Knudsen.

Knudsenin mukaan syy voi liittyä sikainfluenssaan, rokotteeseen tai johonkin muuhun, vielä tuntemattomaan tekijään.

- GSK auttaa lääkeviranomaisia selvitystyössä parhaansa mukaan. Lääkkeiden ja rokotteiden tulo markkinoille on aina tarkkaan säädeltyä. Pandemiasta puhuttaessa tilanne on hieman poikkeava - pitää olla nopea, ja lääkeviranomaisten kanssa sovitaan millaisilla tutkimuksilla saadaan nopeasti riittävästi tietoa.

Knudsen kertoo, että epäilyjen kohteeksi joutunutta Pandemrix-rokotetta on käytetty maailmanlaajuisesti 90 miljoonaa annosta. Raportteja rokotteen ja narkolepsian yhteydestä on tehty parikymmentä kappaletta Ruotsista ja Suomesta.

- On mahdotonta spekuloida, miksi narkolepsia-tapauksista on raportoitu Suomessa ja Ruotsissa.

Yritysvastuusta GlaxoSmithKline on jo keskutellut lääkeviranomaisten ja valtioiden kanssa, mutta Pandemrix-rokotteeen kohdalla näistä asioista on yhtiön lääketieteellisen johtajan Petteri Knudsenin mukaan liian aikaista vielä puhua.

- Ensin on selvitettävä tilannetta. GSK vastaa lääkkeittensä turvallisuudesta, ja niiden hyöty-riski -suhde arvioidaan. Arvion tekevät lääkeviranomaiset.

Viranomaiset päättävät huomenna mahdollisesta rokotuskampanjan keskeyttämisestä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja