Mainos

Grillit voidaan kieltää festarialueilla

Pelastuslaki mahdollistaa kiellon jo nykyisellään. Tähän asti rajoituksille ei ole ollut tarvetta.

Pelastusviranomaiset ovat valmiita kieltämään grillit festivaalialueiden telttakylissä. Savon Sanomien mukaan pelastuslaki mahdollistaa jo nyt sen, että pelastuslaitokset voivat kieltää grillit tiiviillä teltta-alueilla. Tällöin grillaaminen on kielletty telttojen välittömässä läheisyydessä sekä niiden sisällä.

Pelastuspäällikkö Erkki Asikainen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo, että paloturvallisuutta on tässä asiassa pidetty itsestäänselvyytenä. Pelastusviranomaisilla ei hänen mukaansa ole edes käynyt mielessä, että grillien viemisestä telttaan tai sen läheisyyteen tulisi erikseen varoittaa.

Raumanmeren juhannusjuhlilla kaksi nuorta miestä kuoli savuun tai häkään, kun he olivat vieneet telttaan pienen pallogrillin. Tapauksen myötä ilmeni, että tapa on festareilla varsin yleinen. Kyse on muoti-ilmiöstä, joka on seurausta nuotioiden teon kieltämisestä teltta-alueilla ja kaupunkifestareilla.

Häkä on salakavala tappaja

Häkämyrkytys vaanii tulen ja nestekaasun käyttäjää. Jo pieni häkäpitoisuus tappaa välittömästi, minkä vuoksi tulta käsiteltäessä on tärkeää huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta, muistutetaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Häkäkaasua syntyy, jos tuli ei saa tarpeeksi happea. Suljetuissa tiloissa häkämyrkytyksen vaara on olemassa aina, kun käytetään tulta tai nestekaasulla toimivia laitteita. Esimerkiksi takan savupellin voi sulkea vasta hiilloksen sammuttua kokonaan.

Häkä on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä, mikä tekee siitä salakavalan terveysuhan. Ihmisen aistit eivät varoita vereen ja elimistöön imeytyvän häkäkaasun vaarasta. Myrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus ja uneliaisuus. Pahimmissa tapauksissa myrkytyksestä voi seurata hyvin nopeasti kooma, pysyvä aivovamma tai kuolema.

Sisätiloihin, joissa käytetään tulta tai nestekaasulaitteita, kannattaa hankkia häkävaroitin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.