Grillattu mökki pilaa taatusti lomafiiliksen – juhannuksen grillimestarin syytä olla varovainen!

Kokko, grilli ja sauna! Niillä lämpenee suomalainen juhannustunnelma. Jotta tunnelma ei kohoaisi tulikuumaksi, juhannusjuhlapäällikön on aiheellista pitää riittävästi komentoa myös paloturvallisuusasioissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa olemaan tarkkana avotulen, tupakkavälineiden ja nestekaasun kanssa kesälläkin.

Grillattu possunkylki saattaa tuoda hyvää makua juhannuksen viettoon, mutta grillattu mökki latistaa taatusti fiiliksen. Fiksut juhannuksenviettäjät tuumivat, kuka vastaa mistäkin hommasta. Grillimestarin silmät eivät jouda tarkkailemaan kokkoa ja saunanlämmittäjänkin on syytä olla tarkkana omassa puuhassaan.

Grillimestarin on syytä muistaa, että nestekaasu syttyy pienimmästäkin kipinästä. Jos letkujen ja liitosten tiiviyden tsekkaus on keväällä unohtunut, asia kannattaa hoitaa heti. Letkut ja liitokset sivellään saippuavedellä. Jos näkyy kuplintaa, liitokset tai letku vuotavat.

Kaasun haju on aina vakava vaaran merkki. Avotulet ja tupakat sammutetaan välittömästi. Pulloventtiili suljetaan. Sähkölaitteita ei saa kytkeä päälle. Ikkunat ja ovet avataan. Jos vuotoa ei saada loppumaan, pullo siirretään ulos ja kutsutaan huoltomies. Nestekaasun käyttäminenhän vaatii muutenkin tieto-taitoa. Säiliö säilytetään pystyasennossa, tuulettuvassa paikassa. Lämpötila ei saa nousta yli 40 °C.

Varo vaarallista yhdistelmää

Hiiligrillin hehkuva hiillos ja puuskainen juhannustuuli ovat vaarallinen yhdistelmä. Siksi fiksu retrogrillaaja sijoittaa pallogrillinsä tuulensuojaan. Hän käyttää myös puoli minuuttia juhannuksestaan sytytysnesteen ja -geelin pakkauksen käyttöohjeen lukemiseen. Leimahdusvaaran välttämiseksi sytytysneste saa ensin imeytyä hiiliin. Tuli sytytetään sitten tuulen yläpuolelta.

Mikäli grilliä ei voi grillauksen loputtua sulkea kannella, tuhkan päälle kaadetaan ämpärillinen vettä tai tuhka lapioidaan kannelliseen metalliastiaan. Tuhkan jäähtyminen voi viedä toista vuorokautta. Edellisillan tuhkaa ei siis voi muitta mutkitta kaataa luontoon tai syttyvään paikkaan.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Lue myös:

    Uusimmat