Gluteenittomia leivonnaisia kaikkien makuun

Makuja-sivuilta on kyselty runsaasti vinkkejä gluteenittomista leivonnaisista. Keliakiaa sairastava ei voi syödä kotimaisia viljoja, vehnää, ohraa tai ruista. Kaura sopii joillekin. Vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini eli gluteeni aiheuttaa keliaakikolle erilaisia suolisto-oireita ja vatsavaivoja.

Kotimainen vilja tulee keliaakikon ruokavaliossa korvata esimerkiksi riisillä, hirssillä tai maissilla. Kaupoista on saatavana myös juuri gluteiinittomaan ruokavalioon tarkoitettuja vähäproteiinisia jauhoseoksia.

Leivonnaiset ja leipä ovat keliaakikon ruoanvalmistuksessa ehkä se kaikkein haastavin alue. Kun jauhot eivät sisällä proteiinia, ei taikinoihin myöskään muodostu sitkoa. Ilman sitkoa ei leivonnaisiin saada tuttua kuohkeaa rakennetta.

Alle on koottu muutamia gluteenittomia leivonnaisia, jotka onnistuvat varmasti ja maistuvat kaikille vieraille.

Gluteeniton banaani-puolukkatorttu

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
(2 rkl kaakaojauhetta)

Täyte:
1 dl kuohukermaa
1 dl maitorahkaa
1 banaani
n. 150 g puolukoita
n. 3/4 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti esimerkiksi puuhaarukalla. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon maitorahka. Hienonna banaani ja lisää joukkoon puolukat sekä sokeri. Yhdistä kerma-rahka ja banaani-puolukka seos. Levitä täyte kääretorttulevylle ja kääri. Anna vetäytyä jääkaapissa.

Gluteenittomat maissileivät

50 g voita tai margariinia
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
3 dl maissijauhoja
1,5 dl vettä
15 g hiivaa
1 kananmuna

Sulata rasva kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola, sokeri ja maissijauhot koko ajan hyvin sekoittaen. Anna seoksen kiehua noin minuutin ajan.

Jäähdytä seos käden lämpöiseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kanamuna ja liuennut hiiva-vesi seokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna kohota.

Leivo kohonneesta taikinasta 8-10 ohutta, pyöreää leipästä. Anna kohota pellillä leivinpaperin päällä. Paista 200 asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan.

Gluteenittomat maustepiparit

100 g margariinia
1 dl siirappia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
1 tl soodaa
1 dl mantelijauhetta
2 1/4 dl gluteenitonta leipäjauhoseosta
1,5 dl perunajauhoja

Pinnalle:
rouhittua mantelia tai kokonaisia kuorittuja
tomusokeria

Mittaa kattilaan margariini, siirappi, inkivääri, kardemumma ja kaneli. Kuumenna sekoittaen niin, että margariini sulaa ja raaka-aineet sekoittuvat keskenään. Jäähdytä.

Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna. Sekoita toisessa kulhossa kaikki loput kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos seokseen.

Pursota taikinasta nokareita tai tankoja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Koristele mantelilla. Paista piparit 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Siivilöi paistettujen ja jäähtyneiden piparien päälle tomusokeria.

Lue myös:

    Uusimmat