Glen Kamaran Rangersille jättipettymys rangaistuspotkukisassa – Eintracht Frankfurt juhli Eurooppa-liigan finaalissa

Eintracht Frankfurtin pelaajat ja kannattajat pääsivät maistamaan Suomen aikaa varhain torstaina harvinaista herkkua: jalkapallon suuren euroturnauksen voittoa. Frankfurtin palkintokaapista löytyi Uefa-cupin ykköstila vuodelta 1980, ja nyt joukkue vei Eurooppa-liigan nimiinsä.

Voiton merkitys näkyi televisioruudunkin välityksellä pelaajien ja kannattajien valtavana riemuna ja tunnekuohuna. Helpolla voitto ei tullut, sillä joukkue kaatoi Sevillassa pelatussa loppuottelussa Rangersin vasta rangaistuspotkukilpailussa.

Rangaistuspotkukisassa Frankfurtin viidestä laukojasta jokainen onnistui. Kevin Trapp torjui Rangersin neljäntenä vetäjänä olleen Aaron Ramseyn yrityksen, joten Frankfurt vei rangaistuspotkukisan nimiinsä 5–4. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen tilanne oli 1–1.

Suomen maajoukkueen keskikenttämies Glen Kamara oli Glasgow'sta ponnistavan Rangersin avauskokoonpanossa ja tuli vaihtoon ennen jatkoajan alkua. Kamara saa iltapuhteestaan melko puhtaat paperit, vaikka hän jäi toisella puoliajalla vähille palloille ja pimentoon.

Tasaisessa ottelussa Frankfurt oli varsinaisella peliajalla hienokseltaan kuskin paikalla ja loi enemmän paikkoja, mutta kurinalaisesti pelannut Rangers siirtyi 57. minuutilla johtoon.

Osuma syntyi Frankfurtin pelaajien hölmöilystä, sillä Djibril Sow pukkasi pallon kohti omaa maalia, minkä jälkeen Tuta kompastui. Rangersin Joe Aribo kiitti, karkasi maalintekoon ja laukoi pallon ohi Trappin.

Frankfurt nousi 69. minuutilla tasoihin, kun Filip Kostic pelasi matalan keskityspallon maalille, jossa Rafael Borre tuikkasi pelivälineen taidolla sisään.

Tasaisessa ottelussa molemmilla oli etsikkohetkensä, ja jatkoajalla Rangers haki aktiivisesti ratkaisuja. Paria minuuttia ennen jatkoajan loppua Rangersin Ryan Kentillä oli loistopaikka viimeistellä läheltä, mutta Trapp venyi hienoon jalkatorjuntaan.

Kamara nousi harvalukuiseen suomalaiskerhoon

Kamarasta tuli Jari Rantasen, Petri Tiaisen, Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Petri Pasasen jälkeen kuudes suomalainen miespelaaja eurofinaalissa.

Frankfurtin urakka Eurooppa-liigassa oli komea, sillä se voitti alkulohkonsa ja selvitti pudotuspeleissä tieltään Real Betisin, Barcelonan, West Hamin ja finaalissa Rangersin.

Voitto oli samalla hyvitys keskinkertaiselle sarjakaudelle, sillä Frankfurt jäi Saksan Bundesliigassa sijalle 11. Eurooppa-liigan herruus tietää myös pääsyä ensi kaudeksi Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Sevillaan saapui valtava määrä Rangersin ja Frankfurtin kannattajia, arviolta 100  000 skotlantilaisseuran ja vähintään 60  000 Eintrachtin fania. Monet heistä seurasivat ottelua Sevillassa muualla kuin Estadio Ramon Sanchez-Pizjuan -stadionilla, joka värittyi kannattajien pelipaidoista Rangersin siniseksi ja Eintrachtin valkoiseksi.

Van Bronckhorst puolusti Ramseytä

Frankfurtin kapteeni Sebastian Rode kuvaili Frankfurtin matkaa mestaruuteen uskomattomaksi.