Mainos

Gerdt esiintyi netin pommisivuilla nimimerkillä rc

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala vahvistaa, että Petri Erkki Tapio Gerdt oli esiintynyt pomminvalmistukseen liittyvillä Internet-sivuilla nimimerkillä rc.

Nimimerkin rc viimeinen viesti keskustelupalstalla

Poliisin mukaan nimimerkki rc:n viittauksilla afrikkalaiseen Killuminati-liikkeeseen tuskin on mitään merkitystä jutussa. Rc:n viestissään käyttämä lainaus: "I ain't a killer but don't push me. Revenge is like the sweetest joy next to gettin pussy" on Makavelin (Tupac Shakurin) "The Don Killuminati" -rap-levyn kappaleesta "Hail Mary".
Keskusrikospoliisin mukaan Petri Erkki Tapio Gerdt vei haulipommin ostoskeskukseen repussaan. Poliisi pyytää edelleen lisätietoja siniharmaassa Nike-asussa liikkuneesta 187 senttisestä, 19-vuotiaasta opiskelijasta. Poliisi ottaa vastaan vihjeitä numeroissa (09) 8388 6766, (09) 8388 6560 ja (09) 8730 439.

Teon motiivi on edelleen varmistumatta. Poliisi ei voi kommentoida asiaa ennen kuin siitä on saatu täysi selvyys, rikosylikomisario Tero Haapalasanoo.

Poliittiset motiivit eivät ole jutun taustalla. MTV:n uutisten tietojen mukaan Gerdtillä on ollut mielenterveydellisiä ongelmia.

Siitä ei ole edelleenkään tietoa oliko kyseessä itsemurhaisku vai laukesiko pommi vahingossa.

-Joka tapauksessa tahallisena rikoksena tätä tutkitaan, Haapala sanoo. Poliisi aikoo myöhemmin tänään rekonstruoida tapahtumat Myyrmannissa.

Perjantai-iltana räjähtänyt pommi surmasi Gerdtin lisäksi kuusi muuta.

Gerdtin luokkatoverit kuvailevat nuorta yksinäiseksi. KRP ei kommentoi, jättikö pommin 19-vuotias räjäyttäjä jälkeensä jonkin viestin.

Myyrmannin pommiräjäytyksen tutkinta jatkui tänään räjähdyspaikan teknisillä tutkimuksilla. Räjähdyspaikalla kauppakeskuksen sisällä tehtiin mm. rekonstruktio, jonka tarkoituksena oli selvittää teknisin välinein pommin tarkka sijainti ja räjähdyspaikka.

Keskustelupalstan ylläpitäjä: Pommi oli yllätys

Myyrmanni - Gerdt, Petri Erkki Tapio, poliisin lavastekuva

Räjähdeharrastajien keskustelupalstan ylläpitäjä sanoo Myyrmannin pommin tulleen täydellisenä yllätyksenä niin hänelle kuin muillekin nimimerkki rc:n tienneille.

Pommin räjäyttäjäksi epäilty Petri Gerdt on sama henkilö, joka keskustelupalstalla Internetissä tunnettiin käyttäjänimellä rc. Kyseinen palsta on suljettu ainakin väliaikaisesti, mutta Ylen Radio Extrem tavoitti tänään sen ylläpitäjän. Nimimerkillä Einstein esiintyvän palstan ylläpitäjän mukaan keskustelupalstalla käsitellään räjähdeasioita teoreettisella tasolla. Hän sanoo, ettei ole itse koskaan yrittänyt rakentaa pommia.

-Kaikki on teoriaa, laskemme kaavoja paperilla. On täysin mielisairasta alkaa testata niitä ihmisillä. Jos kokeilee pommia, se pitäisi tehdä syvällä metsässä. Tämähän on täysin järjetöntä, hän sanoo. Itseään hän ei pidä syyllisenä, vaikka ylläpitikin keskustelupalstaa.

-Rc tiesi aivan tarpeeksi jo ennen kuin hän aloitti nettikeskustelut. Sitä paitsi pommeista saa tietoa lukemalla koulukirjoja tai menemällä kirjastoon. Ei siihen muiden apua tarvita.

Einstein itse uskoo räjähdyksen olleen onnettomuus. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, miksi joku kantaa ostoskeskuksessa mukanaan pommia. -Sen saa poliisi tutkia, hän sanoo.

Poliisi ei järjestelmällisesti seuraa keskustelupalstoja

Internetin keskustelupalstoja eivät viranomaiset järjestelmällisesti seuraa, sillä niitä on aivan liian paljon.

-Keskusrikospoliisi tai poliisi yleensä ei seuraa aktiivisesti mitään keskustelupalstoja, koska se on teknisestikin aivan mittava urakka, kertoo tietotekniikkarikosryhmän johtaja Veli-Pekka Loikala keskusrikospoliisista. Hän muistuttaa, että palvelimet saattavat olla myös Suomen ulkopuolella. Viestien lukemiseen taas eivät resurssit riitä. Puhelimen ja verkkokeskustelun tekninen seuraaminen Suomessa vaatisi myös alioikeuden luvat. Globaaliin valvontaan laki ei anna edes mahdollisuutta.

Nimimerkin rc viesti keskustelupalstalla "ureanitraatti"

Loikala ei lähde arvioimaan, onko pommiohjeiden laittaminen Internetiin rangaistava teko. Reseptejä, ohjeita, koodeja ja kaavoja hän arvelee löytyvän muualtakin. -Uskon, että kirjastoistakin löytyy tällaisia teko-ohjeita. Onko se sitten laillista, että ne ovat siellä, Loikala kysyy.

Krp:n Internet-tutkinnat liittyvät lähinnä jälkikäteen tehtävään rikostutkintaan ja tietoturvaan. Sen sijaan esimerkiksi suojelupoliisi hyödyntää myös tietoverkkoja seuratessaan tiettyjä ryhmiä, ilmiöitä ja hankkeita.

(MTV3-STT)

Sisäministeri Ville Itälä sanoo MTV3:n haastattelussa muun muassa, että nyt on arvioitava uudelleen myös Internetin avoimuuden hyödyt ja haitat.

(Huomenta Suomi 14.10.2002).

(Yhdeksän uutiset 14.10.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.