Mainos

Georgian presidentti Shevardnadze erosi

Kapina Georgiassa näyttää päättyvän rauhallisesti. Presidentti Eduard Shevardnadze on ilmoittanut eroavansa.

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze on ilmoittanut erovansa tehtävästään. Shevardnadzen kerrotaan lähteneen lentokoneella pois Tbilisistä.

Oppositiojohtajat ovat ilmoittaneet, että entisen parlamentin puhemiehestä Nino Burdzhanadzesta tulee maan väliaikainen presidentti.

Opposition edustajat ja Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov kokoontuivat illalla Shevardnadzen virka-asunnolle. Neuvottelut kestivät ainoastaan vajaan tunnin, minkä jälkeen Shevardnadze ilmoitti erostaan.

Opposition kannattajat ovat ottaneet Shevardnadzen eroilmoituksen vastaan riemuiten. Välittömästi tiedon jälkeen pääkaupungin Tbilisin taivaalle ammuttiin ilotulitteita.

Oppositiojohto on pyytänyt armeijaa pysymään rauhallisena ja protestoijia purkamaan barrikaadit Tbilisistä.

Shevardnadze ajettiin nurkkaan


Shevardnadze luopui vallasta parlamenttivaaleista alkaneen painostuksen jälkeen. Oppositio on syyttänyt Shevardnazea vaalivilpistä. Protestit kiihtyivät tänä viikonloppuna ja huipentuivat eilen, kun opposition kannattajat valtasivat parlamenttitalon.

Tänään Shevardnadze sanoi voivansa neuvotella opposition edustajien kanssa, mikäli nämä poistuisivat valtaamistaan hallintorakennuksista. Hän piti mahdollisena ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämistä.

Tähän oppositiojohto vastasi, että on liian myöhäistä ryhtyä neuvotteluihin.

Turvallisuusjoukkoja opposition tueksi

Oppositiojohtaja Mihail Saakashvili ilmoitti päivällä, että sisäministeriön joukot eivät enää ole presidentti Shevardnadzen komennossa.

- Joukkojen komentaja ilmoitti minulle 10 minuuttia sitten, että he eivät enää tottele presidentin käskyjä, Saakashvili julisti kannattajilleen iltapäivällä parlamenttirakennuksen ulkopuolella.

Sadoista sotilaista koostuvan kansalliskaartin kerrottiin seuranneen 50:n erikoisjoukkojen sotilaan esimerkkiä ja kieltäytyneen vartioimasta vallattua parlamenttirakennusta.

Venäjän ulkoministeri saapui Tbilisiin


Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov matkusti aamulla Georgiaan. Hän on keskustellut oppositiojohtajien kanssa. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan tapaaminen kesti noin puolitoista tuntia, eikä Ivanov kommentoinut keskustelujen tuloksia.

Itar-Tass kertoo Ivanovin myös näyttäytyneen parlamenttitalon luokse kokoontuneille opposition kannattajille, joilta hän sai yllättyneen, mutta positiivisen vastaanoton.

- Venäjä ei ole puuttunut eikä aio puuttua Georgian sisäisiin asioihin. Emme voi kuitenkaan suhtautua maan tapahtumiin välinpitämättömästi, Ivanov painotti saavuttuaan Tbilisiin.

(MTV3-AFP-STT-Reuters-Itar-Tass)

(Kymmenen uutiset 23.11.2003).

(Seitsemän uutiset 23.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.