Mainos

Gazassa pelätään sisällissotaa

Hamas-järjestön aseistetut joukot hyökkäsivät Fatah-järjestön turvallisuusjoukkojen päämajaan sen jälkeen, kun sen vaatimuksiin päämajan evakuoinnista ei suostuttu.

Tilanne Gazan palestiinalaisalueella uhkaa kärjistyä lähes sisällissodaksi. Palestiinalaisjärjestö Hamasin aseellinen siipi hyökkäsi tänään kilpailevan Fatah-ryhmittymän turvallisuusjoukkojen päämajaan Gazassa.

Fatahin turvallisuusjoukot kutsuivat yksikkönsä taistelemaan Hamasia vastaan. Fatahin mielestä ryhmä yrittää vallankaappausta, joka on torjuttava.

- Eteenpäin, joukkomme! Käykää kaappausta janoavia vastaan. Puolustakaa arvokkuuttanne ja kunniaanne. Puolustakaa kansanne turvallisuutta, julisti turvallisuusjoukkojen johto tiedotteessa. Fatah-järjestön aseellinen siipi reagoi hyökkäykseen uhkaamalla Hamasia ankarilla kostotoimilla.

- Olemme siirtyneet hyökkäysvaiheeseen. Kyse ei ole enää itsepuolustuksesta, sanoi Al Aksan marttyyrien prikaatien edustaja.

Uhkavaatimus kärjisti tilanteen

Hyökkäystä edeltävinä tunteina Hamasin aseellinen siipi oli antanut yllättäen uhkavaatimuksen, jossa se vaati Fatahia tyhjentämään muun muassa sotilastiedustelun ja presidentin turvallisuusjoukkojen tilat. Ryhmä ilmoitti tyhjentävänsä rakennukset voimakeinoin, ellei Fatah suostu evakuoimaan niitä. Fatah ei taipunut vaatimuksiin.

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin edustajat sanoivat Hamasin yrittävän vallankaappausta ja ajavan palestiinalaisalueita kohti sisällissotaa. Fatah ilmoitti päättävänsä vielä myöhemmin tänään, jättääkö se Hamasin kanssa muodostamansa yhteishallituksen.

Hamasiin kuuluvan palestiinalaisten pääministerin Ismail Hanian edustaja puolestaan sanoi Hamasin vihollisten yrittävän kaataa hallituksen.

Hamas ja Fatah ovat ottaneet rajusti yhteen lauantaista lähtien. Ainakin 20 ihmistä on kuollut levottomuuksissa.

(MTV3-Reuters-AFP-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.