Gazan sairaaloiden tilanne järkyttävä – "Hoidamme palovammoja tavallisella saippualla, koska antiseptisiä liuoksia ei ole"

"Teini-ikäistä tyttöä palovammoineen hoidetaan tavallisella saippualla" – Gazan sairaalatilanne järkyttävä 8:40
Lääkärit ilman rajoja -järjestö keskittyy Gazassa parhaillaan haavoitteiden hoitoon.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö keskittyy Gazassa parhaillaan haavoittuneiden hoitoon.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate kertoo, että haavoittuneiden määrä on todella suuri. Sairaalat ovat täynnä potilaita ja olosuhteet haastavat.

– Sen lisäksi tuemme muita sairaaloita, joilta loppuu tarvikkeet. Meillä on tietysti hätävarastot, joita on nyt käytetty mahdollisimman paljon.

Gazaan ei tällä hetkellä saada puhdasta vettä, sähköä tai ruokakuljetuksia. Eniten paikan päälle kaivattaisiin Konaten mukaan siviilien suojelua, mutta sairaalat tarvitsevat ennen kaikkea polttoainetta erikoissairaanhoidon turvaamiseksi.

– Kuulen tarinoita, että me hoidamme teini-ikäistä tyttöä palovammoineen tavallisella saippualla, koska antiseptisiä liuoksia ei ole. Ei ole kipulääkkeitä, ei ole nukutusaineita.

Konaten mukaan rakennuksiin osuneet ilmaiskut ovat aiheuttaneet erittäin vakavia vammoja ylä- ja alaraajoihin.

– Ne ovat todella vaikeita ja monimutkaisia hoitaa. Hoito voi kestää pitkään ja voi vaatia kuntoutusta.

Konate muistuttaa, että vaikka sodassa keskitytään haavoittuneiden hoitoon, niin edelleen on apua tarvitsevia sairaita lapsia ja synnyttäviä naisia.

– Eli ollaan tilanteessa, missä tarpeet vaan kasvaa, mutta sairaanhoitokapasiteetti on romahtamassa.

Konate ei halua edes kuvitella sellaista tilannetta, että alueelta loppuu polttoaine.

– Sitten varsinkin kaikki erikoissairaanhoitoon liittyvät toiminnot pitää pysäyttää. Silloin ollaan tilanteessa, missä meillä on paljon ihmisiä, joita voitaisiin hoitaa, mutta ei pystytä.

Katso oheinen Liven lähetys videoartikkelista. 

 

Lue myös:

    Uusimmat